2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A válságkezelésre szánt pénzek tizedéből érdemben tehetnénk a klímaváltozás ellen

Ha a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra tervezett 12 billió dollár egytizede olyan projektekbe kerülne befektetésre, amelyek segítik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentését, már ezzel sokat tehetnénk a klímaváltozás kapcsán vizionált katasztrófa ellen – állítja a londoni Imperial College tanulmánya.

„Teljesen logikus, hogy most nemcsak annak van értelme, hogy palliatív eljárással életben tartsuk a gazdaságot, hanem annak is, hogy azt a jövő elvárásainak megfelelően strukturáljuk át” – idézi a Joeri Rogeljt, a londoni Imperial College klímatudósítóját a Reuters nyomán az Nrgreport.

A Science magazinban megjelent cikk szerint pedig a világ most elkezdhet végre közelebb kerülni ennek a célkitűzésnek az eléréséhez, amennyiben a kormányok a következő öt évben a tervezett gazdaságélénkítő csomagok 10%-át olyan klímabarát projektek támogatására használják, mint például a megújuló energia vagy az energiahatékonyság.

A világgazdaság nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás felé elmozdításához az állami és magánbefektetőknek is a tervezett évi 1,1 billió dollárról mintegy 800 milliárd dollárra kell csökkenteniük a fosszilis tüzelőanyagok ágazataiba történő beruházásaikat az elkövetkező öt évben.

Míg az Európai Unió, Németország, Franciaország, Dél-Korea és még sokan mások ígéretet tettek az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra váltás támogatására, a kormányok a mentőcsomagokat eddig többnyire csak az üzleti tevékenységek normál fenntartására használták – derül ki az Energy Policy Tracker nonprofit szervezet külön kutatásából.

„A világjárvány óta tett nyilvános kötelezettségvállalások eddig kritikusan elégtelenek a párizsi egyezmény céljainak eléréséhez” – mondta a Reuters hírügynökségnek Ivetta Gerasimchuk, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődés Intézetének fenntartható energiával foglalkozó vezetője.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam