2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról

A tagálamok vezetői egyelőre nem fogadták el az Európai Bizottság ambiciózusabb, 55 százalékos klímacélra vonatkozó javaslatát.

Az Európai Bizottság szeptemberben állt elő hivatalosan azzal a javaslattal, hogy 2030-ra 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkenjen uniós szinten a szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es értékhez képest. A bizottság ugyanakkor csak javaslatot tud tenni ezekben az ügyekben, a végleges döntések az államok vezetőit tömörítő Európai Tanácsban születnek – írja a Telex.

A mostani csúcson nem sikerült előrelépni az ügyben, a klímacélról szóló megállapodást decemberre halasztották a kormányfők.

Az RTL Klub híradója szerint a kiszivárgott információk alapján főleg a szénerőművekre még nagymértékben alapozó kelet-európai tagállamok, Lengyelország, Csehország és Bulgária álltak ellen a gyors döntésnek.

A Pocerady erőmű Csehországban Fotó: shutterstock.com

Magyarország náluk jobb helyzetből indul a kibocsátáscsökkentés szempontjából, hiszen eleve kisebb a súlya az energiamixünkben a leginkább problematikus szénnek – ugyanakkor a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az utóbbi években az üvegházgáz-kibocsátás itthon is nőtt.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam