2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról

A tagálamok vezetői egyelőre nem fogadták el az Európai Bizottság ambiciózusabb, 55 százalékos klímacélra vonatkozó javaslatát.

Az Európai Bizottság szeptemberben állt elő hivatalosan azzal a javaslattal, hogy 2030-ra 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkenjen uniós szinten a szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es értékhez képest. A bizottság ugyanakkor csak javaslatot tud tenni ezekben az ügyekben, a végleges döntések az államok vezetőit tömörítő Európai Tanácsban születnek – írja a Telex.

A mostani csúcson nem sikerült előrelépni az ügyben, a klímacélról szóló megállapodást decemberre halasztották a kormányfők.

Az RTL Klub híradója szerint a kiszivárgott információk alapján főleg a szénerőművekre még nagymértékben alapozó kelet-európai tagállamok, Lengyelország, Csehország és Bulgária álltak ellen a gyors döntésnek.

A Pocerady erőmű Csehországban Fotó: shutterstock.com

Magyarország náluk jobb helyzetből indul a kibocsátáscsökkentés szempontjából, hiszen eleve kisebb a súlya az energiamixünkben a leginkább problematikus szénnek – ugyanakkor a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az utóbbi években az üvegházgáz-kibocsátás itthon is nőtt.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam