2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberi történelem során még nem volt ilyen meleg a sarkvidék

Egy 2013-as kutatás során a szakértők az északkelet-oroszországi Elgigitgin-tóból gyűjtöttek be üledékmintákat, hogy rekonstruálják a terület több millió évvel ezelőtti klímáját, és összevessék a természetesen zajló folyamatokat az ember által előidézett klímaváltozás alakulásával.

A minták elemzése alapján a pliocén korban a sarkvidék környezete egészen más volt: a területet hatalmas erdőség, nem pedig ritka növényzet borította. Akkoriban a Földön csak az Antarktiszon létezett nagyobb, állandó jégtakaró, a kevés jég és a melegebb klíma miatt pedig a tengerek szintje 9-15 méterrel állt magasabban a mainál – idézi az EarthSky oldalán publikált elemzést a 24.hu.

A Jeges-tengeren a jég kiterjedése ma minden évben szeptember közepén éri el minimumát: a 42 éve rendelkezésre álló adatok alapján 3,74 millió négyzetkilométerrel az idei volt a második legkisebb kiterjedés. 

A légköri szén-dioxid-szintje utoljára 3 millió éve volt hasonló, ami azt jelenti, hogy az emberi történelem során még nem volt ilyen meleg a sarkvidék.

Az 1880-as évek óta nagyjából 1 Celsius-fokos felmelegedést tapasztalt a bolygó, ez az elmúlt 65 millió év leggyorsabb felmelegedése. A hőmérséklet emelkedése ugyanakkor régiónként változhat: a sarkvidéken például a jég és a hó olvadásával egyre több sötét felület bukkan elő, ami növeli a hőelnyelést. Az adatok alapján az Arktiszon így már 5 Celsius-fokos felmelegedésről beszélhetünk.

Neked ajánljuk
Új hazai mérőállomás segíti a kutatókat a szén-dioxid körforgásának pontosabb megértésében A klímaváltozás hatására gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklusokra számíthatunk A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van Idén is sikeres volt a takarítási világnap
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam