2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás

A klímaváltozás hatására szélsőségesebb időjárás mellett hevesebb esőzések, ugyanakkor súlyos aszály, forróbb hőmérséklet és sáskajárás is sújtja a kontinenst – figyelmeztetett hétfőn a Meteorológiai Világszervezet.

Az 1,2 milliárd lakosú földrésznek a klímaváltozás miatt a jelenleginél is súlyosabb élelmiszerhiányra, gazdasági gondokra és romló egészségügyi helyzetre kell számítania – írja jelentésében az ENSZ szervezete.

Az előrejelzések szerint a terméshozamok Nyugat- és Közép-Afrikában 13, Észak-Afrikában 11, a kontinens keleti és déli felén pedig 8 százalékkal eshetnek vissza.

A heves esőzések, ciklonok Mozambikban például tavaly félmillió hektáron pusztították el a termést. Szomália, Kenya, Etiópia és Tanzánia kétszer annyi esőt kapott 2019 végén, mint általában. A csapadék ugyan segítette a termésnövekedést, csakhogy a sáskák szaporodását is, a rovarok idén január óta több százezer hektáron tarolták le a termést. 

Ugyanakkor a krónikusan aszályos területeken az alultápláltak száma 2012 óta 45 százalékkal emelkedett. Szomáliát a viharok és a szárazság egyaránt sújtja: az átlagosnál kevesebb csapadék miatt tavalyelőtt és tavaly 24, illetve 25 év óta a legrosszabb gabonatermést jegyezték fel.

A jelentés kitér arra, hogy Afrika országaiban a hazai össztermék az átlaghőmérséklet emelkedése miatt 2,25 és 12,12 százalék közötti mértékben fog visszaesni, és hogy a melegebb, csapadékosabb időjárás az egészségügyi rendszerre is még nagyobb terheket ró, mivel kedvezőbb feltételeket teremt a maláriát, a sárgalázat és egyéb betegségeket terjesztő rovarok szaporodásához.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány megtörhette az afrikai klímavédelem lendületét Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam