2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biodiverzitás és a klíma megóvását célzó uniós stratégiák is tovább kristályosodtak

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia célkitűzéseit és az abban foglalt természetvédelmi és -helyreállítási célokat, valamint megállapodásra jutott az európai klímarendeletre vonatkozó javaslat főbb pontjairól.

Az uniós biodiverzitási stratégia leszögezi, hogy fokozni kell a biológiai sokféleség csökkenését és a természeti környezet romlását előidéző közvetlen és közvetett tényezők kezelésére irányuló erőfeszítéseket.

Az uniós tagállamokat tömörítő tanács hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség és az egészséges, jól működő ökoszisztémák védelme, fenntartása és helyreállítása hozzájárul az ellenállóképesség fokozásához, valamint az új betegségek megjelenésének és terjedésének megelőzéséhez.

Arra is kitértek, hogy a célkitűzéseket sürgősen és maradéktalanul érvényesíteni kell más ágazatokban, így például a mezőgazdaságban, a halászatban és az erdőgazdálkodásban is. A tanács emellett üdvözölte azt a célkitűzést, hogy létrejöjjön a védett területek uniós hálózata, valamint hogy az Európai Unió szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30 százaléka védett legyen. Ennek a Natura 2000 hálózaton kell létrejönnie, és a kiegészítéseképpen a tagállamoknak további területeket kell védetté nyilvánítaniuk.

A klímacélokban több a kérdőjel

Kijelentették, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre szánt, az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap főösszegeinek 30 százalékában megállapított kiadások jelentős részét a biológiai sokféleségre és az azt előmozdító megoldásokra kell fordítani.

A tanács továbbá részleges megállapodásra jutott az uniós bizottság által javasolt európai klímarendeletre vonatkozó megközelítésről. A javaslat arra irányul, hogy jogszabályban rögzítse azt az uniós célkitűzést, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon.

Az álláspont részleges, abban ugyanis a tagállamok egyetértésének hiánya miatt még nincs meghatározva az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó, 2030-ig elérni kívánt célérték.

A tagállamok ezért arra kérték az Európai Bizottságot, hogy a 2015-ös, éghajlat-politikai fellépésről szóló párizsi megállapodás első értékelését követően javasoljon egy 2040-re teljesíteni várt köztes célt. Ez azt biztosítaná, hogy az elkövetkező években az EU továbbra is jó úton haladjon klímasemlegességi célkitűzésének elérésében.

Neked ajánljuk
Nem csak az erdőségekre kell jobban figyelnünk, ha féken akarjuk tartani a klímaváltozást Szokatlanul nagy az ózonlyuk idén Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam