2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy csoport nyugdíjas svájci nő, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól – számoltak be a felperesek kedden az MTI szerint.

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű szervezet célja, hogy Svájc csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az alpesi országban kétszer olyan gyors a felmelegedés mértéke, mint a globális átlag.

Az egyre magasabb hőmérséklet különösen az idősebbek egészségét és jólétét veszélyezteti – hívta fel a figyelmet a kétezer tagot számláló csoport.

„Egyszerű dolgot követelünk a svájci kormánytól: védje meg egészségünket a klímaválsággal szemben” – írta közleményében a csoport elnöke, Rosmarie Wydler-Walti.

Svájcban az elmúlt években gyakoribbá vált a 30 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet nyáron, és az idősek körében megnövekedett a hőség miatti halálozások száma Fotó: shutterstock.com

Egy svájci kormányszóvivő leszögezte: Svájc határozott intézkedéseket hoz a klímaváltozás feltartóztatása érdekében. A tisztségviselő nem kommentálta az idős nők jogi lépését, de panaszukat a svájci bíróságok elutasították.

Az alpesi ország célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, de környezetvédelmi aktivisták szerint Svájc vagyonos országként többet tehetne az éghajlatváltozás feltartóztatása érdekében. Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért keresete egy a sok ezer közül, amelyeket az elmúlt években kormányok és vállalatok ellen indítottak világszerte, vegyes eredménnyel. 

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Újra a kormányok tétlenségének veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam