2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő év elején terjesztik az Országgyűlés elé az új nemzeti környezetvédelmi programot

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti éves meghallgatásán a környezet- és természetvédelem területén az elmúlt egy évben elért eredményekről, továbbá a jövőre vonatkozó szakmai tervekről és célokról beszélt.

Az 5. nemzeti környezetvédelmi program Magyarország adottságait és hosszú távú környezeti érdekeit figyelembe véve határozza meg a jövő fejlődési céljait az uniós és nemzetközi kötelezettségek mentén. A Magyarország környezetügyi stratégiáját a következő 6 évre meghatározó dokumentum elkészítése a „finisébe” érkezett – mondta el Nagy István.

Az agrárminiszter fontos intézkedésként kiemelte:

  • Megteremtették a forrást és a stratégiai alapjait annak, hogy a mezőgazdasági termelőknél képződő mezőgazdaságifólia-hulladékokat országos szinten összegyűjtsék és egy egyedülálló magyar szabadalom alapján hasznosítsák azokat.
  • A levegőkörnyezeti szabályozás területén előrelépést jelentett, hogy 2020-ban a kormány elfogadta a nyílt meteorológiai adatpolitika bevezetésének tervét, valamint az Országos levegőterhelés-csökkentési programot. Emellett monitoringhálózatot hoztak létre, hogy nyomon kövessék a levegőszennyezés változásának az ökoszisztémákra gyakorolt hatásait.
  • A stratégiai zajtérképek 2018–2019. évi megújítása után analizálták az azokon alapuló zajvédelmi intézkedési terveket, és tervezik a hazai zajvédelmi szabályozás teljes felülvizsgálatát.

Nagy István tájékoztatása alapján szerteágazó munka zajlott a természetvédelem területén is, további ambiciózus tervek megvalósításán dolgoznak jelenleg is, amelyek fókuszában a természeti sokféleség megóvása áll. 

Az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 hazai megvalósítása érdekében az agrártárca európai uniós támogatású projektet vezet 2021 májusáig, amelynek keretében megalapozták a még kevéssé ismert vagy különösen veszélyeztetett természeti értékeink – fajok és élőhelyek – megőrzését. Emellett folyamatosan és szisztematikusan dolgoznak azon, hogy valamennyi Natura 2000 terület fenntartási terve elkészüljön. 

A jövő évi feladatokra rámutatva az agrárminiszter elmondta, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021. május–november közötti magyar elnökségének kiemelt prioritásai közé tartozik többek között a környezetügy: az európai tájvédelem, az élőhelyek védelme, az egészséges környezethez való alapvető jog, a fenntartható fejlődés. Kitért arra is, hogy meghatározó, fontos feladat megalkotni a biológiai sokféleség megőrzésének 2020–2030 közötti időszakra szóló nemzeti stratégiáját, amely terveik szerint 2021 első félévében kerülhet a parlament elé. 

Neked ajánljuk
Nem csak az erdőségekre kell jobban figyelnünk, ha féken akarjuk tartani a klímaváltozást Szokatlanul nagy az ózonlyuk idén Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam