2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Extrém hideg telet hozhat Magyarországra a lassan jegesedő Arktisz

Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen – ezt írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi-sarki óceánon, ráadásul egy hónappal később már rekordalacsony volt a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban.

Egy, az arktikus óceán helyzetéről szóló elemzés szerint

ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig extrémebb időjárási kilengésekhez vezethet.

A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík a bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör. Ha ennek az ereje csökken, a déli melegebb levegő északra, a hidegebb sarki levegő pedig délre törhet be, extrém hideget hozva Európába vagy Észak-Amerikába.

Korábban itt számoltunk be arról, hogy a szibériai Laptyev-tengeren sem indult el az ilyenkor esedékes jégképződés a térségben tapasztalt elhúzódó meleg időjárás és az atlanti-óceáni meleg áramlások betörése miatt.

Neked ajánljuk
Extrém hideget hozott a klímaváltozás az Antarktiszon Extrém hideget hozott a klímaváltozás az Antarktiszon Mindulle lecsapott Japánra, áradások, sárcsuszamlások jöhetnek A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam