2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tűnik, olvadásnak indult a Jeges-tenger alatt felhalmozódott metán

Egy orosz kutatóhajón tevékenykedő nemzetközi kutatócsoport elsőként talált bizonyítékot arra, hogy az Északi-sarkvidék óceánja, azaz a Jeges-tenger alól már áramlik a légkörbe az eddig többnyire fagyott metán.

A kutatók a Szibéria északkeleti partjainál lévő Lapnyev-tengeren figyelték meg, hogy a kontinentális talapzatból egy kb. 10 kilométer széles és 150 kilométer hosszú csíkban szivárog a szén-dioxidnál nyolcvanszor potensebb üvegházgáz – írja a The Guardian cikke alapján a 444.hu.

Az eddig a tengerfenék fagyott talajában tárolt metán buborékokban szabadul fel, és feloldódik a vízben, amelyben így mérhetően megnőtt a metánkoncentráció. A víz azonban nem nyel el mindent:

a vízfelszín környékén a tudósok szerint már most is az átlagos szint négyszerese-nyolcszorosa körül van a metánkoncentráció, de azt, hogy pontosan mennyi metán szivárog jelenleg a légkörbe, még nem tudják megmondani.

Valószínűbb, hogy egyelőre nem sok, a felfedezés azonban így is mérföldkőnek számít, hiszen bizonyítja, hogy a Jeges-tenger alatt is elkezdődött az a metánfelszabadulás, amelyet a klímakutatók az utóbbi években az egyik legnagyobb kockázatnak tartottak. Az Északi-sarkvidéken felszabaduló metán ugyanis lényegesen gyorsíthatja a légkör melegedését, a melegedés pedig további metántartalékokat olvaszthat ki a sarkvidéki talajból.

Neked ajánljuk
Az emberiség felelőtlensége katasztrófák láncolatát hozhatja létre A klímavédelem sikere a jól eltalált kommunikáción is múlik Honnan jön a metán, és hogyan alakul Magyarország metánkibocsátása? Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam