2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

55 millió évvel ezelőtt forrón gőzölgő lehetett a Föld

A paleocén és az eocén földtörténeti korok közötti átmenet idején, 55-57 millió évvel ezelőtt a légkör szén-dioxid-tartalma 1400–4000 ppm egység volt (összehasonlításképp: ma 410 körül van), és különösen a trópusokon, valamint a nagyobb szélességi köröknél gőzfürdőhöz hasonlítható körülmények uralkodtak – derült ki egy kutatásból. 

Forrón gőzölgő lehetett a Föld 55 millió évvel ezelőtt – állapították meg a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói fosszilis mocsári talajból származó ásványok vizsgálatával.

A svájci szakértők amerikai és brit kollégáikkal közösen egykori mocsaras vidékek talajának apró ásványi anyagát, a szideritet elemezve vizsgálták, milyen klíma jellemezte akkoriban a Földet. Ennek a karbonátásványnak az izotópösszetétele alapján lehet következtetni a légkör hőmérsékletet és nedvességet illető adottságaira.

Az összes klímazónát lefedő 13 szideritminta alapján az Egyenlítőnél, a mai Kolumbia területén, a levegő éves középhőmérséklete 41 Celsius-fok volt – ma a trópusokon az átlaghőmérséklet 15 Celsius-fokkal alacsonyabb. Szibériában nyáron átlagosan 23 Celsius-fok uralkodott

– írják a kutatók a Nature Geoscience című tudományos lapban. A légkör nedvességtartalma is jóval magasabb volt, mint most. Különösen a trópusokon és a nagyobb szélességi köröknél uralkodtak gőzfürdőhöz hasonlítható körülmények. A tudósok szerint ezt az okozhatta, hogy a szubtrópusokból is ezekbe a zónákba áramlott a vízgőz.

Ma is megfigyelhető, ahogy a vízgőz és a meleg a szubtrópusokról a trópusokra áramlik. „Ez a mozgás az eocén korban még erőteljesebb lehetett” – véli Joep van Dijk, a tanulmány vezető szerzője. A kutató szerint a meleg nagyobb szélességi körök felé áramlása felerősítheti a sarkvidéki régiók melegedését is. A tudósok feltételezik, hogy a nedvesség és meleg áramlása az aktuális klímaváltozás során is növekszik majd, így a sarkvidéki területek erőtejesebben melegednek.

Neked ajánljuk
A klímaváltozást leginkább megszenvedő országok kimaradnak a tudományos párbeszédből Milyen lesz a bolygónk félezer év múlva? A klímaváltozás dinamikájának megértését is segítheti magyar kutatók új modellje A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam