2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordkiterjedésű volt az ausztráliai bozóttüzek füstje

Háromszor nagyobb kiterjedésű volt a 2019-2020-as pusztító erdő- és bozóttüzek füstfelhője a sztratoszférában, mint a korábban feljegyzett hasonló jelenségek bármelyike.

Az ezer kilométer kiterjedésű füstfelhő három hónapig egybefüggő volt, 66 ezer kilométert tett meg, és a Földtől 35 kilométer magasra szállt – derült ki a Communications Earth & Environment című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

A kanadai Saskatchewani Egyetem Űr- és Légkörkutató Intézetének tudósai annak a nemzetközi kutatócsoportnak voltak a tagjai, amelyek elemezték az amerikai űrkutatási hivatal műholdjai által gyűjtött adatokat az óriási füstfelhőről. Az ausztrál „fekete nyár” előtt, amelyben 5,8 millió hektár erdő vált a lángok martalékává, a legnagyobb füstfelhőt a 2017-es nyugat-kanadai erdőtüzek okozták.

„Rekordok dőltek meg az atmoszférára gyakorolt hatásuk miatt. Annak tudatában, hogy a globális felmelegedés következtében jóval gyakrabban lesznek ilyen tüzek, és azok hevesebbek lesznek, drámai változásokkal nézhetünk szembe a légkörben”

– idézte az egyetem közleménye Adam Bourassa professzort, az intézmény kutatócsoportjának vezetőjét, akinek a füstfelhőről 35 kilométeres magasságban készült méréseket látva leesett az álla.

Bourassa szerint az ilyen tüzek elég nagyok és melegek ahhoz, hogy saját füstviharfelhőket (pyrocumulonimbus) idézzenek elő, amelyek elérhetik akár a sztratoszféra alsóbb rétegeit is. A műholdak által gyűjtött adatok azt is megmutatták, hogy az ausztráliai tüzek füstje olyan mértékben akadályozta, hogy a napsugárzás a Földre jusson, amilyet még soha nem jegyeztek fel erdő- és bozóttüzek esetében.

Az ausztrál bozóttüzek látványa az űrből 2019. december 30. és 2020. január 2. között
Forrás: Astrum/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam