2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a szén-dioxid-elnyelő gombabomba

A növények fontos szerepet játszanak az üvegházgáz megkötésében, azonban a hatalmas területeket elfoglaló kiskertek és a szántóföldek távolról sem olyan hatékonyan tisztítják a levegőt, mint a természetes erdők. Erre hozhat megoldást a NetZero nevű cég fejlesztése, a gombagolyó.

A fürdőbombára emlékeztető golyók gombafonalakat és spórákat tartalmaznak. A golyót bele kell dobni egy locsolókannányi vízbe, majd, miután feloldódott, szétlocsolni a kertben – írja az nlc.hu.

A gombaspórák így szétterülnek a kert talajában, itt azonban nem okoznak problémát, épp ellenkezőleg: elképesztő mennyiségű szén-dioxidot képesek megkötni.

A cég alapítója, Joseph Kelly úgy számol, hogy ha csak az Egyesült Államok minden kiskertjének talaját így kezelnék, a növények által megkötött szén-dioxid mennyisége megduplázódna.

A gombák hatékonyságát jól mutatja, hogy a kutatók számításai szerint a Föld légkörének teljes szén-dioxidjából 11 százalékot megkötő kanadai erdőségek azért ennyire hatékonyak a gáz semlegesítésében, mert rendkívül kiterjedt gombafonal-hálózat borítja a talajukat.

A NetZero gombagolyóiban olyan spórák találhatók, melyek a növényekre sem károsak, sőt: a gombafonalak hajszálcsőrendszert hoznak létre a gyökereik körül, aminek köszönhetően a növények több vizet és tápanyagot képesek felszívni a talajból, ennek eredményeként pedig több szén-dioxidot tudnak kiszűrni a levegőből. Emellett a vállalat esküszik rá, hogy a kezelést követően a kert ugyanolyan biztonságos marad a háziállatok és a gyerekek számára is.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam