2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A régmúlt sikeresen alkalmazkodó társadalmai

A Torontói Egyetem és a Cornell Egyetem kutatói új tanulmányukban azt vizsgálják, miként hatott két jól dokumentált klímaváltozás 4500-3000 évvel ezelőtt egy közel-keleti populációra.

Úgy tűnik, az ókori Közel-Keleten a száraz periódusok nem minden esetben eredményezték a települések bukását. A délkelet-törökországi Tell Tayinat-i régészeti adatok alapján a múlt éghajlati átalakulásai nem minden közösség esetében eredményeztek összeomlást – írja a Phys.org alapján a National Geographic.

Tim Harrison, a Torontói Egyetem szakértője és a Tayinati Régészeti Projekt igazgatója szerint az eredmények azt mutatják, hogy a lelőhely korai bronzkor végi elnéptelenedése hosszú folyamat volt, és bár egybeesett a 4200 évvel ezelőtti hatalmas szárazság kezdetével, valójában korábban kezdődő folyamatok csúcspontja volt.

Úgy tűnik, a helyiekre nem hatott jelentősen az aszályos periódus.

A Közel-Keleten a korai bronzkor második fele (időszámítás előtt 3000–2000) és a kései bronzkor (időszámítás előtt 1600–1200) meghatározó időszak volt a települések első összekapcsolódásában, illetve a korai államszerű társadalmak megjelenésében. A rendszerek ugyanakkor nem minden esetben voltak fenntarthatók, igaz, a teljes összeomlás viszonylag ritka volt.

A Tell Tayinatnál előkerült leletek alapján a helyi település két ismert klimatikus átalakulás után, 4200 és 3200 éve is újra benépesült. Úgy tűnik, a helyiek igyekeztek maximalizálni a szántó területét, és sok vízigényes növényt a szárazság ellenére is tovább termesztettek, ez pedig arra utal, hogy az éghajlati nyomás ellenére a társadalom ellenálló volt.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam