2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódik a környezetvédők pere Norvégiával szemben

A Greenpeace  és a Fiatal Föld Barátai még 2016-ban perelte be Norvégiát az alkotmány megsértésére hivatkozva, miután az állam új olajkitermelési engedélyt adott ki a Barents-tengerre.

Az immár a legfelsőbb bíróságon járó per folytatódik, ezért november 3-án  délután egy nemzetközi szolidaritási akció keretében több magyarországi szervezet is kiállt a felperesek mellett: a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a budapesti norvég nagykövetség előtt követelték a sarkvidéki olajkitermelés leállítását – írta meg a Mérce.

 Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője a szolidaritási megmozduláson arról beszélt,

az engedélyek kiadása sérti az egészséges környezethez való alapvető emberi jogot és a norvég alkotmányt is, mivel az világosan kimondja, hogy a norvég államnak kötelessége megvédeni a jövő generációk egészséges környezethez való jogát.

A világon már így is több kőolajat és földgázt találtak, mint amennyinek az elégetésével be lehetne tartani a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt. Az új engedélyek kiadása pedig csak tovább távolítja a világot a klímacsúcs céljaitól, és ellentmond a norvég alkotmány 112. cikkének is, mely elfogadta a globális felmelegedés szintjének 1,5 Celsius-fok alatt való tartásának célját.

Az olajfúrás súlyos környezetkárosító hatásai és következményei miatt a kormány engedélykiadási döntése tehát nem áll összhangban a norvég alkotmánnyal, illetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát is megsérti, amely csakugyan alapvető emberi jogként jelöli meg az egészséges környezethez való jogot.

Norvégia jelenleg a világ egyik legnagyobb olajexportőre: az itt megtermelt és máshol elégetett gáz és olaj mennyisége meghaladja az országon belül felhasznált fosszilis tüzelőanyagok tízszeresét.

Neked ajánljuk
Az olasz kormányt is perbe fogták az akadozó klímavédelem miatt Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában Emberi jogi bíróság előtt találhatja magát Norvégia A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő A „veszélyben lévő” világörökségi helyszínek közé kerülhet az ausztrál Nagy-korallzátony
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam