2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódik a környezetvédők pere Norvégiával szemben

A Greenpeace  és a Fiatal Föld Barátai még 2016-ban perelte be Norvégiát az alkotmány megsértésére hivatkozva, miután az állam új olajkitermelési engedélyt adott ki a Barents-tengerre.

Az immár a legfelsőbb bíróságon járó per folytatódik, ezért november 3-án  délután egy nemzetközi szolidaritási akció keretében több magyarországi szervezet is kiállt a felperesek mellett: a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a budapesti norvég nagykövetség előtt követelték a sarkvidéki olajkitermelés leállítását – írta meg a Mérce.

 Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője a szolidaritási megmozduláson arról beszélt,

az engedélyek kiadása sérti az egészséges környezethez való alapvető emberi jogot és a norvég alkotmányt is, mivel az világosan kimondja, hogy a norvég államnak kötelessége megvédeni a jövő generációk egészséges környezethez való jogát.

A világon már így is több kőolajat és földgázt találtak, mint amennyinek az elégetésével be lehetne tartani a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt. Az új engedélyek kiadása pedig csak tovább távolítja a világot a klímacsúcs céljaitól, és ellentmond a norvég alkotmány 112. cikkének is, mely elfogadta a globális felmelegedés szintjének 1,5 Celsius-fok alatt való tartásának célját.

Az olajfúrás súlyos környezetkárosító hatásai és következményei miatt a kormány engedélykiadási döntése tehát nem áll összhangban a norvég alkotmánnyal, illetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát is megsérti, amely csakugyan alapvető emberi jogként jelöli meg az egészséges környezethez való jogot.

Norvégia jelenleg a világ egyik legnagyobb olajexportőre: az itt megtermelt és máshol elégetett gáz és olaj mennyisége meghaladja az országon belül felhasznált fosszilis tüzelőanyagok tízszeresét.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam