2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország 2020-ban is támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének működését

A magyar kormány cselekszik a klímavédelemért, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás több területén hozott döntések tudományos eredményeken alapulnak. Hazánk 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) működését 2017 és 2020 között – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

Mint ismertették, az IPCC feladata, hogy gyűjtse, rendszerezze, értékelje és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket, és közérthető módon mutassa be azokat az érdeklődőknek és a döntéshozóknak.

A testület jelentései tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez kötődő politikai tárgyalásokhoz, a közreműködőket a világ legkiválóbb szakemberei közül választják ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium éghajlat-politikáért felelős kormányzati szervként arra törekszik, hogy az IPCC munkájában minél több hazai tudós vehessen részt, fontos eredményekkel hozzájárulva a szervezet sikerességéhez.

A magyar kormány összesen csaknem 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az IPCC működését 2017 és 2020 között, a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) közül egyedüliként folyamatos felajánlást biztosítva. Idén ez az összeg mintegy 5 millió forintnak megfelelő svájci frank volt.

2015 óta Magyarország is képviselteti magát az IPCC szakmai irányító testületében Ürge-Vorsatz Diánával. Az IPCC jelenlegi értékelő ciklusán belül három különjelentést és egy metodológiai jelentést tett közzé. Tematikus munkacsoportjai jelentéseinek közzététele jövőre, a három jelentést összegző szintézis jelentése pedig 2022-ben várható – olvasható a közleményben.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam