2020. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország 2020-ban is támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének működését

A magyar kormány cselekszik a klímavédelemért, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás több területén hozott döntések tudományos eredményeken alapulnak. Hazánk 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) működését 2017 és 2020 között – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

Mint ismertették, az IPCC feladata, hogy gyűjtse, rendszerezze, értékelje és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket, és közérthető módon mutassa be azokat az érdeklődőknek és a döntéshozóknak.

A testület jelentései tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez kötődő politikai tárgyalásokhoz, a közreműködőket a világ legkiválóbb szakemberei közül választják ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium éghajlat-politikáért felelős kormányzati szervként arra törekszik, hogy az IPCC munkájában minél több hazai tudós vehessen részt, fontos eredményekkel hozzájárulva a szervezet sikerességéhez.

A magyar kormány összesen csaknem 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az IPCC működését 2017 és 2020 között, a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) közül egyedüliként folyamatos felajánlást biztosítva. Idén ez az összeg mintegy 5 millió forintnak megfelelő svájci frank volt.

2015 óta Magyarország is képviselteti magát az IPCC szakmai irányító testületében Ürge-Vorsatz Diánával. Az IPCC jelenlegi értékelő ciklusán belül három különjelentést és egy metodológiai jelentést tett közzé. Tematikus munkacsoportjai jelentéseinek közzététele jövőre, a három jelentést összegző szintézis jelentése pedig 2022-ben várható – olvasható a közleményben.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Új-Zélandon jelképesen klímavészhelyzetet hirdettek A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam