2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézménye, a Nyugat-balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. ismét meghirdeti a nyugat-balkáni régió klímavédelmi kapacitásfejlesztő támogatási programját ezúttal 400 millió forintos keretösszeggel – közölte az MTI-vel a minisztérium pénteken.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikai államtitkár ennek apropóján a közleményben kiemelte: fontos, hogy Magyarország bekapcsolódjon a régió klímavédelmi céljainak teljesítésébe.

Az ITM szakmai irányításával előkészített, 400 millió forint keretösszegű támogatási felhívás célja, hogy elősegítse a magyar gazdasági és a tudományos élet szereplőinek részvételét a nyugat-balkáni országok éghajlatvédelmi fejlesztéseiben, a régió zöld átalakításának elősegítésében.

„A programon keresztül Magyarország nemzetközi klímavállalásaival összhangban érdemben kíván hozzájárulni a térség zöldgazdasági átállásának folyamatához, egyúttal a regionális gazdasági együttműködés erősítéséhez”

– fogalmazott Kaderják Péter. Az államtitkár aláhúzta, hogy a várakozások szerint a támogatási program 2020 elején meghirdetett és sikeresen lezárt első fordulója után ezúttal is számos magas szakmai színvonalú projektjavaslat érkezhet be a hazai környezetiparban működő szervezetek részéről.

Az első pályázat során az ITM többek között Koszovó légszennyezettségének mérséklését támogató rendszer kialakítását, Szabadka víziközmű-energiahatékonyságának javítását, Montenegró energetikai hulladékhasznosítását segítő, illetve Tirana komplex vízipari és energetikai beruházását előkészítő projekteket is támogatott.

A felhívás keretében 2020. december 7-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani, a felhívás és az online kitöltőfelület a Nyugat-balkáni Zöld Központ honlapján érhető el.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam