2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idősebb fák hatékonyabban kötik meg a szén-dioxidot

Egy friss tanulmány szerint az idősebb, nagy átmérőjű fák a korábban véltnél nagyobb mennyiségű szenet képesek tárolni a kisebb társaikhoz képest. Vagyis a meglévő erdők megóvása a klímavédelem szempontjából is fontos cél. 

A Frontiers tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók az Egyesült Államokban, Oregon és Washington államban vizsgálták a nagy átmérőjű – 53,3 centiméternél szélesebb – fák szén-dioxid-tárolási kapacitását – írta meg az Origo.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a vizsgált parcellákon ezek a nagyobb és idősebb fák csak a terület mindössze 3 százalékán nőttek, ám a teljes szén-dioxid-mennyiség 42 százalékát kötötték meg.

A nagy fák az erdőben kisebb hányadot képviselnek, de kivételesen fontos szerepet játszanak az egész erdei közösségben – mondta Dr. David Mildrexler ökológus, a tanulmány vezetője a ZME Science online tudományos portálnak.

A vizsgált erdőkben a 76,2 centiméternél nagyobb átmérőjű fák tárolták a szén több mint 16 százalékát. A tanulmány rámutatott az úgynevezett „21 hüvelykes" szabály megerősítésének fontosságára is: eszerint a legalább ilyen méretű fáknak tovább kell növekedniük azért, hogy a jövőben még nagyobb és hatékonyabb szénraktárakká váljanak.

A nagy fák a sokszínűség és az ellenálló képesség alappillérei az egész erdei közösség számára – érvelt a kutató, hisz támogatják a növények, madarak, emlősök, rovarok és mikroorganizmusok gazdag közösségeit, valamint óriási víztornyokként működnek, amelyek párologtatással hűsítik a bolygónkat.

Neked ajánljuk
Töretlenül folytatódik a hazai fatelepítési program Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában Pitypang a napfelkeltében (képgaléria) Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam