2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bíróság döntése értelmében Olaszország megsértette a környezeti levegő minőségére vonatkozó uniós jogot

Az Európai Unió Bíróságának indoklása szerint Olaszország 2008 és 2017 között folyamatosan túllépte a PM10 szálló por koncentrációjára vonatkozó határértékeket.

A döntést megelőző kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság 2014-ben indította Olaszország ellen. A luxemburgi testület szerint a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskékre vonatkozó küszöbátlépések a nagyvárosokban, Rómában, Milánóban és Palermóban fordultak elő leginkább.

A bíróság megállapította továbbá, hogy Olaszország nem tette meg kellő időben a légszennyezettség csökkentésére uniós szinten megkövetelt intézkedéseket.

Az unió tiszta levegőre vonatkozó jogszabályai szerint egy év alatt a PM10 szintje nem lépheti át 35 nappal tovább az 50 mikron/köbmétert.

Az egészségügyi világszervezet szerint a PM10-kibocsátás alacsonyan tartása nagyon fontos, túllépése szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi megbetegedéseket okozhat, és hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához. Európában évente 400 ezren halnak meg a szennyezett levegő miatt. A rossz levegő évente több mint 20 milliárd euró kárt okoz az európai gazdaságnak.

Amennyiben Olaszország nem tesz késedelem nélkül intézkedéseket az uniós jogszabályok végrehajtására, több millió euróval bírságolhatják meg.

Milánói látkép 2020 februárjából Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Az EP az uniós klímavédelmi jogszabályjavaslatok több elemét elutasította A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam