2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma erőteljes átalakulásával több ősemberfaj nem tudott megbirkózni

A globális éghajlat drasztikusabb változásai meghatározó szerepet játszottak a Homo nemzetséghez tartozó fajok kihalásában.

Egy olasz, brit és brazil kutatókból álló nemzetközi kutatócsoport közel háromezer régészeti feltárás leleteit és eredményeit tartalmazó adatbázis alapján, az éghajlat statisztikai modellezésével rekonstruálta az elmúlt 5 millió év klimatikus viszonyait – írja a One Earth folyóiratban publikált tanulmányukat ismertetve a Qubit.

A nemzetközi kutatócsoport hat Homo fajra, illetve alfajra összpontosított, mivel ennyi esetében állt rendelkezésre részletes lelet- és tudásanyag.

A kutatók úgy találták, hogy az öt letűnt faj közül három – a Homo erectus, a Homo heidelbergensis és a Homo neanderthalensis – esetében hirtelen, erőteljes éghajlatváltozás következett be a bolygón közvetlenül azelőtt, hogy ezek a fajok kihaltak volna.

A klíma mindhárom esetben rövid idő alatt 3-5 Celsius-fokkal hűvösebb lett, emellett a heildelbergieknél és a Neander-völgyieknél szárazabbá, a Homo erectusnál pedig csapadékosabbá vált. A kutatók a fajok elterjedtségét vizsgálva arra jutottak, hogy a H. erectus és a H. heidelbergensis élőhelye több mint felére csökkent a klímaváltozás miatt, a Neander-völgyiek pedig rövid idő alatt életterük körülbelül egynegyedét veszítették el.

Mindez annak fényében mindenképpen megfontolandó tanulságokkal szolgál, hogy az ismertebb és legvalószínűbb szcenáriók szerint a Föld átlaghőmérséklete akár 3-5 fokkal is emelkedhet a 21. század végére. 

Neked ajánljuk
Új hazai mérőállomás segíti a kutatókat a szén-dioxid körforgásának pontosabb megértésében A klímaváltozás hatására gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklusokra számíthatunk Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam