2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tisza-tó is tovább szépül

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az ország összes vízügyi igazgatóságán megkezdődtek vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok. Egyik kiemelten fontos helyszín a Tisza-tó, hiszen jelentős és egyre növekvő a turisták száma.

A vízügy, a halászati hasznosító és a Tiszai PET Kupa évek óta együttműködik annak érdekében, hogy a Tisza és a Tisza-tó változatos élővilággal és minél tisztább környezettel fogadhassa az ide látogató turistákat, és egészséges lakóhelye legyen a helyi embereknek – fogalmaz közleményében a PET Kupa.

A tó megtisztításában egész évben fontos szerepük van az önkormányzatoknak, a szolgáltatóknak, szakmai szervezeteknek, így például a lelkiismeretes horgászoknak. A most zajló takarításokból is jelentősen kiveszi a részét a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., amely nemcsak a helyi horgászok mozgósításával, hanem a legszennyezettebb helyek feltérképezésével is hozzájárult az akció sikeréhez.

A Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipeinek zárt állapota miatt az árral érkező hulladék nem jut be a tó medencéibe, de a folyón végigvonul és a partszegélyben, a növényzetben fennakad Fotó: shutterstock.com

A Tiszai PET Kupa és a vízügy évek óta együttműködik a folyó megtisztításában, a hulladék újrahasznosításában. A kapcsolat és a közös munka idén is folytatódott, 2020 októberében pedig elkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! program végrehajtása, így kézenfekvő volt, hogy a Tisza-tavi hulladék felmérése után az összegyűjtésben is közösen vesznek részt.

„A Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajló ártéri takarítások jó kiindulópontok, azonban az alkalmi vagy kampányszerű akciókon túl hatékony módszerekkel és intézményrendszerrel lehetséges környezetünk hulladékmentes állapotának fenntartása”

– mondta el Hankó Gergely a PET Kupa programvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője. A szakember a szemléletformálás mellett a megfelelő hulladékelhelyezési infrastruktúra és a fogellenes magatartást folytatók elleni gyors és határozott fellépés fontosságát is hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak A szemeteléstől a túlhalászatig: folyamatosan károsítjuk az egyik legfontosabb karbonelnyelőt A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: petkupa.hu
Vissza
Hírfolyam