2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el

A tagállamok nemzeti energia- és klímatervei alapján az Európai Unió távolról sem fogja elérni a 2030-ra kitűzött klímacéljait – hívta fel a figyelmet a szénről a tiszta energiára való átállással foglalkozó, Ember nevű agytröszt legújabb jelentése.

A szakértők az országok stratégiájának az elemzése alapján arra az eredményre jutottak, hogy 2030-ig sem a szént, sem a többi fosszilis energiahordozót nem fogják tudni kivezetni az áramtermelésből – írja a hvg.hu.

Bár a következő évtizedben a megújulók aránya a duplájára nőhet, és a szénből nyert energia a felére csökken, hét ország miatt még így sem fogja megközelíteni az EU a céljait.

A mostani állás szerint 2030-ra Lengyelország, Csehország, Bulgária, Németország, Belgium, Románia és Olaszország lesz felelős az unió áramtermeléssel összefüggő kibocsátásának 80 százalékért.

Szénerőmű Lengyelországban  Fotó: shutterstock.com

Az agytröszt 2030-ra 60 százalékra teszi a megújuló energiaforrások arányát, és bár a tervek szerint addigra teljesen kivezetnék a fosszilis energiahordozókat, előrejelzésük szerint tíz év múlva az energia negyedét még mindig fosszilisekből nyeri majd az EU.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam