2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kisközösségek, nemzetek, regionális együttműködések – minden szinten van mit tenni a klímaváltozás ellen

A kisközösségekhez és a regionális együttműködésekhez hasonlóan a nemzet is lehet cselekvő alanya a klímaváltozás elleni küzdelemnek – hangsúlyozza Kerekes György, a Klímapolitikai Intézet vezetője a Green Policy Center környezet- és klímapolitikai szakmai műhely szerkesztésében megjelent legújabb tanulmányában.

Mára világossá vált: sem egyéni, sem közösségi szabadságunk, sem a nemzeti szuverenitás, sem a magyar kultúra nem védhető meg a minket körülvevő ökoszisztéma dinamikus egyensúlyának fenntartása nélkül – szögezi le A közösségi és a regionális cselekvési lehetőségek Magyarország számára című tanulmányában Kerekes György, a Klímapolitikai Intézet igazgatója.

A szerző szerint a klímaváltozással kapcsolatos felelősség olyan teher, ami alól minden cselekvő – egyén, cég vagy állam – igyekszik valamilyen módon szabadulni. Ha megpróbáljuk rendszerszinten kezelni a kérdést, egy kacskaringós és csapdákkal övezett út áll előttünk: ilyen csapda az egyéni felelősség túlhangsúlyozása, a vállalatok álságos viselkedése, a globális cselekvés problémája, illetve a tudománnyal és a technológiával kapcsolatos naiv optimizmus.

Kerekes György szerint két olyan szerveződési szint van, amelyről aránylag kevés szó esik a klímaváltozás kapcsán. Az egyik a kisközösségek szintje, amelyek hazánkban is meglepően hatékonyan tudnak fellépni a közvetlen környezetük érdekében, legyen szó fasorok, árvízi erdők megmentéséről vagy a környezetet megtisztító közösségi akciókról.

A másik a regionális szint, amely nem csupán egy politikai konstrukció: egy folyó vízgyűjtő területe, egy beltenger partjainak összessége, egy vonuló faj útvonala mentén található államok – mind a regionális szint létezésének példái.

Magyarország érdeke, hogy környezeti problémáival legalább egy Kárpát-medence-szintű regionális együttműködés keretein belül küzdjön meg – hangsúlyozza Kerekes György.

A Klímapolitikai Intézet igazgatója szerint ahhoz, hogy a klímavédelemnek a nemzet is cselekvő alanya legyen, egy közösségi indíttatású, nemzeti célrendszer létrejöttére van szükség, amelynek eleme többek között a kisközösségek önszerveződése, a regionális, államhatárokon átnyúló, de környezeti értelemben racionális együttműködések létrejötte, a helyi közösségek aktív részvétele, a vállalatokkal szembeni érdekérvényesítés, valamint a természeti értékek fontosságának oktatásba való átemelése. 

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam