2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kozmikus robbanások alakíthatták földünk klímáját

Egy, a Boulderi Kaliforniai Egyetem nevéhez kapcsolódó tanulmány szerint a fagyűrűket vizsgálva kimutatható, hogy az utóbbi 40 ezer évben milyen befolyással lehettek földünk klímájára a csillagrobbanások.

Robert Brakenridge vezetésével a kutatócsoport összesen 18 ilyen űreseményt vizsgált, melyeknek mindegyike legfeljebb 4900 fényévnyire történt a Földtől. A robbanások adatait összehasonlították a fák évgyűrűinek szén-14-szintjével, mely bolygónkon természetesen nem önmagától, hanem a világűrből érkező sugárzás hatására jelenik meg – írja a Space.com alapján a Hamu és Gyémánt.

Brakenridge szerint a C-14 szintje a fákban évről évre nagyjából stabil, bizonyos években azonban kilengés mutatható ki, melyeknek hátterében a kutató szerint a szupernóvák állhatnak.

A vizsgált robbanásokból nyolc a szén-14-szint emelkedésével esett egybe, a kapcsolat négy eseménynél kifejezetten erős volt. Röviddel a robbanások után a szén-dioxid szintje – rövidebb időre – körülbelül 3%-kal megemelkedett a légkörben, ami természetesen hatással volt bolygónk klímájára.

Fontos azonban kiemelni, hogy Brakenridge adataiban sok a bizonytalanság, így további vizsgálatokra van szüksége a csapatnak ahhoz, hogy valóban bizonyítani tudják elméletüket.

Neked ajánljuk
Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Az online játék komoly üzlet, de nem a klíma jár vele jól Reális megoldást hozhatna a légkör átalakítása? Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt Özönvíz és szélvihar tombol Indiában
Tovább a forrásra: hamuesgyemant.hu
Vissza
Hírfolyam