2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság 280 millió euró uniós finanszírozást hagyott jóvá környezetvédelmi kezdeményezésekre

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására szolgáló uniós LIFE-program költségvetéséből nyújtott források az uniós biodiverzitási stratégia és a körforgásos gazdaság cselekvési tervének megvalósítását támogatják, hozzájárulnak a környezetkímélő gazdasági helyreállításhoz, és elősegítik, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon.

Az Európai Bizottság 280 millió eurót (mintegy 101 milliárd forint) meghaladó beruházási csomagot hagyott jóvá több mint 120 új, környezet- és természetvédelmi kezdeményezés, valamint éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására, a támogatottak között egy magyar kezdeményezés is szerepel, amely az éghajlatváltozás okozta sérülékenység csökkentését célozza – közölte az uniós bizottság hétfőn.

A 280 millió eurót meghaladó finanszírozásból az unió megközelítőleg 220 millió eurót juttat a környezetvédelem és forráshatékonyság, a természetvédelem és biológiai sokféleség, valamint a környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás projektjeinek.

A maradék 60 millió euróval az éghajlatváltozás mérséklésével, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással foglalkozó kezdeményezéseket támogatja.

A LIFE-program keretében a LIFE-CLIMCOOP nevű magyar irányítású kezdeményezés egymilliárd forint uniós támogatást nyert el az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás kategóriájában. 

A miskolci projekt arra keres megoldást, hogyan tudnak az ipari övezetek és a városok egyesült erővel fellépni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban Fotó: shutterstock.com

A Miskolci Egyetem által koordinált LIFE-CLIMCOOP projektcsapat olyan intézkedéseket fog kidolgozni és bemutatni, melyek egy városi önkormányzat és egy multinacionális vállalat együttműködésén alapulnak.

Ezek az intézkedések elő kívánják segíteni a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználását, és javítják az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló intézkedések közös előkészítését a veszélyeztetett városi és ipari területek védelmében.

A megvalósítani kívánt konkrét intézkedések közé tartozik az esővíz gyűjtése tartályokban a vízhiány leküzdésére. Zöldtetők, azaz növényzettel beültetett födémek és zöldfalak, növénnyel borított falak, más néven vertikális kertek kialakítása, valamint olyan, természetes vízmegtartást célzó intézkedések bevezetése is, amelyek csökkentik a villámárvizek kockázatát.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam