2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon forró október van mögöttünk

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) adatai szerint a mérések 141 éves története során az idei volt a negyedik legmelegebb október.  Az északi-sarkvidéki jég októberi kiterjedése 2020-ban volt a legkisebb, 36,8 százalékkal alacsonyabb az 1981–2010 közötti átlagnál.

Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy 2020 minden idők három legforróbb éve közé fog tartozni. Idén októberben a globális felszíni hőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Aggasztó, hogy a tíz legmelegebb októbert 2005 óta dokumentálták, a hét legforróbbat pedig 2014-től kezdődően.

Európában ugyanakkor a 2020-as volt minden idők legmelegebb októbere – a korábbi rekorder hónap a 2001-es volt.

A januártól október végéig tartó időszakot nézve az idei volt a második legforróbb év, a globális átlag 1 Celsius-fokkal múlta felül a 20. századi átlagot. Európában és Ázsiában ez a periódus már rekordnak számít.

A NOAA szerint világszerte rengeteg melegrekord dőlt meg 2020 októberében, ennek ellenére kifejezetten sok volt a hó: az elmúlt 53 évet tekintve az északi féltekén idén volt a tizedik legnagyobb kiterjedésű az októberi hótakaró.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam