2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára

Az utóbbi tíz évben a természeti katasztrófák többségét a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás okozta a Vöröskereszt kedden, Genfben nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint.

Az árvizek, a viharok és a hőhullámok ötből négy esetben a klímaválság következményeire vezethetők vissza – hívta fel a figyelmet a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC).

A humanitárius szervezet becslése szerint 2010 óta több mint 410 ezer ember halálát okozták természeti katasztrófák, és mintegy 1,7 milliárd ember vesztette el otthonát, állatait, termőföldjét vagy megélhetését ezen csapások miatt.

Az 1990-es évek óta csaknem 35 százalékkal emelkedett minden évtizedben az időjárással összefüggő természeti katasztrófák száma

– mutatott rá a Vöröskereszt a jelentésben, kiemelve, hogy a kutatások azt mutatják, a nemzetközi közösség nem védi meg ezektől a legkiszolgáltatottabb csoportokat, pedig ez elsődleges felelőssége lenne. Azok az országok, amelyeket a leginkább sújtják a természeti katasztrófák, nem kapnak elegendő részesedést azokból a pénzügyi alapokból, amelyeket a klímaváltozás ellensúlyozására fordít a világ – húzták alá.

A Vöröskereszt adatai szerint Szomáliát fenyegetik leginkább az éghajlatváltozás káros következményei: aszályok, árvizek, trópusi viharok, illetve éghajlathoz köthető betegségek formájában. Ugyanakkor nem Szomália részesül a legtöbb forrásból, amelyet a klímaváltozás elhárítására lehetne fordítani, a részesülők globális listáján az afrikai ország csak a 71. helyen szerepel.

A 2018-as árvíz Szomáliában Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Tovább tombolnak a tüzek a világ legnagyobb homokszigetén Rekordméretű hurrikánokat hoz a klímaváltozás A rendkívüli hőség miatt nem csillapodnak az erdőtüzek Ausztráliában Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam