2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordméretű hurrikánokat hoz a klímaváltozás

A 2020-as hurrikánszezon nagyon komoly meglepetésekkel állt elő, és annyira sok rekordot hozott, hogy inkább az a meglepő, amikor egy-egy viharával kapcsolatban nem lehet ilyesmiről beszámolni.

Nem arról van szó, hogy ezelőtt ne lettek volna hurrikánok, és még csak nem is arról, hogy szokatlanul sok a kialakuló vihar, ez utóbbi ugyanis nem egyértelműen a klímaválság hatása. Az azonban, hogy ilyen, az utóbbi időben tapasztalt hatalmas erővel és elképesztő sebességgel csapnak le a viharok, az a melegedő klímának köszönhető – írja a Köpönyeg.

A viharok kialakulásában is szerepet játszik, de erősödésüknek alapfeltétele a meleg tenger, mely bizony a klímaválság miatt lett ennyire meleg – vagyis a viharokat is pontosan ennek köszönhetjük. A tudósok arra a tényre is rámutatnak, hogy az erő nem minden, az igazán nagy gondot a gyorsaság jelenti. 

Eta partot ér a Kajmán-szigeteken Fotó: shutterstock.com

A 2020-as hurrikánszezon egyik rekordere Eta lett, mivel előtte eddig nem alakult ki ennyi nevezett vihar egyetlen másik szezonban sem. De a rendszer más szempontból is nyugodtan megkaphatta volna a rekorder kifejezést, hiszen 36 óra leforgása alatt vált trópusi viharból 4-es kategóriájú hurrikánná, ami nem normális.

Ereje mellett pedig a rombolása is intenzívebb, mint lenni szokott, hiszen akkora mennyiségű csapadékot zúdít egyszerre egy-egy területre, amivel egész egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

Ez olyan mértékű mezőgazdasági károkat okoz, amennyit még a pusztításáról legendássá vált Mitch sem idézett elő, ami erősen valószínűsíti a területen kialakuló élelmezési válságot is. 

Ráadásul a folyamatnak még idén sincsen vége. A szakemberek Iota érkezésére figyelmeztetnek, mely rendszer szintén 4-es kategóriáig fokozódott, és szinte pontosan ott csap le, ahol Eta korábban. Ráadásul az idei szezon valószínűleg decemberig kitolódik, vagyis várhatóan nem Iota lesz az utolsó hurrikán 2020-ban... 

Neked ajánljuk
A klímamodelleknek meggyűlik a bajuk a felhőkkel Az ENSZ szerint csak a természet helyreállításával képzelhető el a klímaválság megoldása Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam