2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi

A klímaváltozás miatt melegebb teleken megnövekszik a vízbefúlásos halálozás aránya egy kanadai tanulmány szerint. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy különösen nagy a veszély idén, mivel a pandémia miatt sokkal többen sportolnak és mozognak a szabadban.

Kanadai kutatók a téli időszakban befagyott tavakon és folyókon bekövetkezett fulladásos halálesetek adatait vizsgálva megállapították, hogy a halálozások számának növekedése szoros kapcsolatban van az emelkedő hőmérséklettel. Különösen a kilenc év alatti gyerekek és a serdülők vannak veszélyben – idézte a tanulmányt a BBC News.

A felmelegedés miatt vékonyabb és gyengébb jég következtében az adatok szerint ötszörösére nő a fulladásos halálok száma.

A kanadai kutatók az elmúlt harminc évben tíz országban bekövetkezett négyezer vízbefúlásos eset adatait dolgozták fel. Eredményeik szerint a magasabb hőmérséklet jó előrejelzője volt a vízbefúlások számában bekövetkező emelkedésnek – írták a Plos One tudományos portálon megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint a felvilágosítás fontos eleme lehet az életmentésnek. Mint Barbara Byers, a Kanadai Életmentő Társaság munkatársa rámutatott, az emberek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy a klímaváltozás miatt milyen veszélyeknek vannak kitéve. A víz felszíne megfagy ugyan, de a jég rétegei között víz marad, így hiába tűnik szilárdnak a jég, mégsem az – magyarázta Byers.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam