2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi

A klímaváltozás miatt melegebb teleken megnövekszik a vízbefúlásos halálozás aránya egy kanadai tanulmány szerint. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy különösen nagy a veszély idén, mivel a pandémia miatt sokkal többen sportolnak és mozognak a szabadban.

Kanadai kutatók a téli időszakban befagyott tavakon és folyókon bekövetkezett fulladásos halálesetek adatait vizsgálva megállapították, hogy a halálozások számának növekedése szoros kapcsolatban van az emelkedő hőmérséklettel. Különösen a kilenc év alatti gyerekek és a serdülők vannak veszélyben – idézte a tanulmányt a BBC News.

A felmelegedés miatt vékonyabb és gyengébb jég következtében az adatok szerint ötszörösére nő a fulladásos halálok száma.

A kanadai kutatók az elmúlt harminc évben tíz országban bekövetkezett négyezer vízbefúlásos eset adatait dolgozták fel. Eredményeik szerint a magasabb hőmérséklet jó előrejelzője volt a vízbefúlások számában bekövetkező emelkedésnek – írták a Plos One tudományos portálon megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint a felvilágosítás fontos eleme lehet az életmentésnek. Mint Barbara Byers, a Kanadai Életmentő Társaság munkatársa rámutatott, az emberek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy a klímaváltozás miatt milyen veszélyeknek vannak kitéve. A víz felszíne megfagy ugyan, de a jég rétegei között víz marad, így hiába tűnik szilárdnak a jég, mégsem az – magyarázta Byers.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam