2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is tovább nőtt a légköri szén-dioxid-koncentráció

Az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja annak ellenére is nőtt, hogy a járványügyi korlátozások miatt csökkent az ember okozta kibocsátás a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közölt előzetes adatok alapján.

A korlátozások bevezetése és az emberi tevékenységek csökkenése miatt idén tavasszal a napi globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza az előző év becsült napi átlagához képest. A genfi székhelyű ENSZ-szervezet üvegházhatású gázokról szóló szokásos évi jelentése szerint azonban az idei globális emisszió csökkenése messze el fog maradni ettől az értéktől, várhatóan 4,2-7,5 százalék között fog mozogni.

Ennek pedig nem lesz nagyobb hatása a szén-dioxid légköri koncentrációjára, mint a szénkörforgás normális, évről évre való ingadozásának és a szénelnyelők – például a növényzet – természetes változékonyságának.

A szén-dioxid légköri koncentrációja tavaly 407,9 ppm-ről 410,5 ppm-re emelkedett, ami másfélszerese a 18. századi ipari forradalom hajnalán uralkodó értéknek – a Hawaiin és Ausztráliában lévő meteorológiai állomások adatai szerint a koncentráció idén tovább emelkedett.

„A szén-dioxid évszázadokig megmarad a légkörben és az óceánokban még tovább. A Földön utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt hasonló szinten a szén-dioxid-koncentráció, amikor a mostaninál 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb, és 10-20 méterrel magasabb a tengerszint. Akkor azonban még nem volt 7,7 milliárd lakója a bolygónak” – írta közleményében Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Hozzátette: „2015-ben léptük át a globális küszöbértéket jelentő 400 ppm-et. Mindössze négy évvel később átléptük a 410 ppm-et. A feljegyzések kezdete óta nem találkoztunk ilyen ütemű növekedéssel. A korlátozásokkal kapcsolatos kibocsátáscsökkenés csupán egy apró pötty a hosszú távú grafikonon. A görbe hosszan tartó laposítására kell törekednünk.”

Neked ajánljuk
Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik Kiderült, hogyan vezetné be a karbonvámot az Európai Bizottság Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam