2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rendkívüli hőség miatt nem csillapodnak az erdőtüzek Ausztráliában

A tüzek elsősorban Új-Dél-Wales államban pusztítanak, de nagyos súlyos tűzvész tombol a Queenslandhez tartozó Fraser-szigeten is – jelentették hétfőn hírügynökségek a tűzoltók közlései alapján.

Új-Dél-Walesben kánikula van, több városban is melegrekordok dőltek meg. Vasárnap mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek szerte az államból, és úgy tűnt, hogy többségüket sikerült megfékezni.

A hétfői adatok szerint azonban továbbra is súlyos a helyzet, aminek a hőség mellett az erős szél is oka.

A széllökések sebessége eléri a száz kilométert is óránként. A különböző számítások alapján nem lehet tudni pontosan, hány tűz ég, de akár száz is lehet az államban.

A 122 kilométer hosszú, 176 ezer hektáros Fraser-sziget területének negyven százalékát felperzselte az ottani tűz, de lakott területet egyelőre nem veszélyeztet. A szigetet a kontinenstől egy egy kilométer széles szoros választja el.

Forrás: DW News/youtube.com

Ezek az első erdőtüzek Ausztráliában tavaly nyár óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le az országban, harminchárman életüket vesztették, és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő- és bozóttüzek következtében csaknem hárommillió állat pusztult vagy menekült el.

Neked ajánljuk
Az emberiség felelőtlensége katasztrófák láncolatát hozhatja létre Biztonságpolitikai kockázatokat okoz a klímaváltozás Veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam