2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmeleget mértek Sydney-ben

A vasárnapra virradó éjjel volt a novemberben valaha mért legmagasabb hőmérséklet Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben, ahol jelenleg kánikula van: nappal a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri.

Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de reggel 4 óra 30 percre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot.

Új-Dél-Wales régióban, ahol Sydney található, a meteorológiai szolgálatok szerint tombol a kánikula:

több délkelet-ausztráliai városban is melegrekordok dőltek meg, Griffithben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokos hőséget mértek.

Strandolók népesítik be a sydney-i Bondi tengerpartot 2020. november 28-án
Fotó: MTI/EPA-AAP/Joel Carrett

A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol tavaly nyáron tragikus erdőtüzek pusztítottak. Jelenleg mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek a térségből, a többségüket sikerült megfékezni. Ezek az első erdőtüzek a déli féltekén fekvő országban 2019/2020 nyara óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le, harminchárman életüket vesztették, és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

A kánikula két héttel azután érkezett, hogy tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében több erdőtűz, aszály és ciklon pusztít majd Ausztráliában.

Neked ajánljuk
Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam