2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmeleget mértek Sydney-ben

A vasárnapra virradó éjjel volt a novemberben valaha mért legmagasabb hőmérséklet Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben, ahol jelenleg kánikula van: nappal a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri.

Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de reggel 4 óra 30 percre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot.

Új-Dél-Wales régióban, ahol Sydney található, a meteorológiai szolgálatok szerint tombol a kánikula:

több délkelet-ausztráliai városban is melegrekordok dőltek meg, Griffithben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokos hőséget mértek.

Strandolók népesítik be a sydney-i Bondi tengerpartot 2020. november 28-án
Fotó: MTI/EPA-AAP/Joel Carrett

A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol tavaly nyáron tragikus erdőtüzek pusztítottak. Jelenleg mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek a térségből, a többségüket sikerült megfékezni. Ezek az első erdőtüzek a déli féltekén fekvő országban 2019/2020 nyara óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le, harminchárman életüket vesztették, és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

A kánikula két héttel azután érkezett, hogy tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében több erdőtűz, aszály és ciklon pusztít majd Ausztráliában.

Neked ajánljuk
Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval) Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására Több mint 4 millióval támogatja a hátrányos helyzetű családokat a Lipóti Pékség A kockázatos partok helyett a tengerre költözhetnek a jövő városai?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam