2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új-Zélandon jelképesen klímavészhelyzetet hirdettek

A törvényhozásban 76-an támogatták, 43-an pedig ellenezték a kezdeményezést, amellyel az ország 30 másik állam lépéséhez csatlakozott.    

Klímavészhelyzetet hirdettek szerdán jelképesen Új-Zélandon. A munkáspárti kormány emellett egy új kezdeményezéssel állt elő, amelynek értelmében számos közszolgálat karbonsemlegessé válna 2025-től, amivel részben megszabadulnának a széntüzelésű vízmelegítőktől, továbbá elektromos járműveket vennének.

Jacinda Ardern miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya általában csupán természeti katasztrófák kapcsán hirdet vészhelyzetet, de egy ilyen rendelkezés nem terjed ki a klímaváltozásra, pedig az ahhoz kapcsolható katasztrófák továbbra is bekövetkeznek majd. Mint fogalmazott, a most elfogadott nyilatkozat elismerése annak a tehernek, ami a következő generációkra vár:

„arról az országról van szó, amelyet örökölni fognak. Annak az adósságnak a terheiről szól, amely rájuk marad, hacsak nem gondoskodnak most arról, hogy vezető szerepet tanúsítsanak a klímavédelem kérdésében”.

A nyilatkozat következtében nem keletkeznek új törvényi hatáskörök, még pénzt sem rendelnek hozzá, az pusztán jelképes. Ardern és más törvényhozók ugyanakkor megígérték, hogy a nyilatkozatot folyamatos intézkedéssel támogatják majd.

A nyilatkozatban kiemelik, hogy az éghajlatváltozás pusztító hatással lehet Új-Zélandra, valamint a rendelkezésre álló vízkészletekre az áradások, a tűzvészek és a tengerszint emelkedése révén. Az ellenzék klímaváltozással foglalkozó szóvivője, Stuart Smith úgy vélekedett, hogy a nyilatkozat üres és tartalmatlan. 

Ardern korábban egy olyan tervet jelentett be, amelynek keretében egymilliárd fát telepítenek, fokozatosan felszámolják a tengeri olaj- és gázkutatásokat, és 2030-ra az elektromos hálózatot 100 százalékban megújuló energiával működtetik. A kormány tavaly elfogadta azt a törvényjavaslatot is, amely szerint az ország 2050-re karbonsemlegessé válhat, ugyanakkor előírt bizonyos mentességeket az ország külföldi bevételeit jelentős mértékben növelő mezőgazdasági termelők számára.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Klímabarát település díjat kapott Szeged A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam