2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább tombolnak a tüzek a világ legnagyobb homokszigetén

Hatodik hete küzdenek a tűzoltók az ausztráliai Fraser-szigeten a bozóttüzekkel, egyre nagyobb terület válik a lángok martalékává, arra kényszerítve a turistákat, hogy hagyják el a sziget északkeleti részét.

A lángok az 1840 négyzet-kilométeres Fraser-sziget területének csaknem felét – több mint 76 ezer hektáros területet – perzselték fel. A rendkívüli helyzetek hivatala szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy a helyzet továbbra is kiszámíthatatlan, és gyorsan változik.

A sziget egyik legnagyobb üdülőhelyén tartózkodó turistáknak és az ott dolgozóknak fel kell készülniük arra, hogy bármelyik pillanatban el kell hagyniuk a térséget.

Forrás: Guardian News/youtube.com

Az ausztrál média híradásai szerint kedden már sok vendég távozott komppal a romló időjárási körülmények miatt. A tűzoltók szombat óta több mint egymillió liter vizet és a tűz terjedését gátló anyagot locsoltak az égő bozótra. Mike Wassing, a queenslandi tűzoltóság helyettes parancsnoka szerint elkeserítő mindenki számára, hogy a tűzvész egy tábortűz miatt keletkezett a sziget távoli, nehezen megközelíthető részén.

Ausztráliát súlyos hőhullám sújtja, amely a kontinens belsejéből indulva északkeleti irányba mozog, ahol már számos helyen hirdettek teljes tűzgyújtási tilalmat. Queenslandben szerdára negyven fokot jelzett előre a meteorológiai szolgálat, de a tenger felől érkező szél miatt hűvösebb lesz a part menti térségekben.

A Queenslandhez tartozó, 122 kilométer hosszú sziget 1992-ben került fel világörökségi listára az esőerdői és parti homokdűnéi miatt. A szigetet a kontinenstől keskeny tengerszoros választja el Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag A koalák földjén fittyet hánynak a klímavédelemre Mennyi az annyi? Számszerűsítik a klímaváltozással járó károkat Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: szoljon.hu
Vissza
Hírfolyam