2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2020-ban Sanghaj lett az év okosvárosa – De mitől okos egy város, és az okostelepülések mennyiben fenntarthatók?

A barcelonai kezdeményezésű okosváros-világkongresszuson (Smart City Expo World Congress – SCEWC) először kapta meg ezt a címet kínai város. Tavaly Stockholmnak járt az elismerés.

Az okosváros olyan hely, ahol a legkülönfélébb városi szolgáltatások (például közlekedés, energiaellátás, ügyintézés, biztonság-térfigyelés) mellett arra is figyel az önkormányzat, hogy a lakosságot a lehető legmagasabb szinten edukálja, ösztönözze a korszerű, digitális eszközök, megoldások mindennapi használatára – fogalmaz a Figyelő okosvárosok témáját körüljáró írása.

Mi teszi az okosvárost?

Azok a tanulmányok, megközelítések, amelyek egy város okosságszintjét mutatják meg, hatféle alrendszerre szoktak koncentrálni:

  • Okoskörnyezet és energetika: A környezeti erőforrások felhasználása fenntartható, prioritás a megújuló energia alkalmazása, jól szervezett a hulladékgazdálkodás, van átfogó és hatásos terv a levegőminőség javítására, célravezető eszközökkel növelik a városok klímaváltozáshoz való alkalmazkodási képességét, illetve az épített környezet kellően energiahatékony.
  • Okosközlekedés: Fenntartható és szolgáltatás-központú közlekedésfejlesztés, az elektromos és emberi hajtású közösségi közlekedési formák előnyben részesítése átszállási lehetőségekkel, továbbá ezek teljes digitalizációja. 
  • Okos emberek: Az okosvárosokban a tudásgazdaság és a versenyképes munkaerő erősítése, az oktatásfejlesztés, az élethosszig tartó tanulást segítő programok is prioritások, a tervezés pedig a lakosság bevonásával történik. 
  • Okos életkörülmények:  Biztonságos, élhető város, jó egészségügyi állapot, aktív turizmus, kulturális, szabadidős és közösségi tevékenységeket fejlesztő programok, a lakhatás körülményeinek a javítása és a kapcsolódó digitális rendszerek.
  • Okosgazdaság: A vállalkozásokat és az innovációt támogató szolgáltatásokat, a vállalkozókedvet és a produktivitást erősítő képzéseket a városi laborokat és a többi hasonló kezdeményezést értik ez alatt. 
  • Okoskormányzás: Nyílt, átlátható és részvételen alapuló döntési folyamatok, ezek digitális támogatása, személyre szabott városi és közszolgáltatás.
Neked ajánljuk
A városi levegő folyamatos monitorozása adhat lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A városokban élőket fokozottan sújtja a klímaváltozás Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam