2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az előirányzott tüzelőanyag-kitermelés mellett a kitűzött klímavédelmi célok teljesíthetetlenek

A tervezett globális fosszilistüzelőanyag-termelés túlságosan nagy a párizsi klímaegyezményben foglalt, 2030-ig elérni tervezett célok teljesítéséhez – derül ki az ENSZ által szerdán közzétett jelentésből.

Az államoknak évente hat százalékkal kell csökkenteniük szén-, olaj- és gáztermelésüket 2020 és 2030 között annak érdekében, hogy 1,5 százalékosra csökkentsék a globális felmelegedést – áll az ENSZ és vezető kutatási szervezetek beszámolójában.

Ezzel szemben az államok átlagosan évente két százalékkal tervezik növelni a termelést, és ennek következtében több mint kétszeresére növekedne a termelés 2030-ra.

Az idén a koronavírus-világjárvány és a vele kapcsolatos korlátozó intézkedések hatására a becslések szerint hétszázalékos csökkenés várható a fosszilistüzelőanyag-termelésben. Az államoknak a járvány előtti tervei és a válság utáni ösztönző intézkedései azonban a termelés növelésére irányulnak, súlyos éghajlati zavarokat kockáztatva – áll a jelentésben.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) kormányai eddig 233 milliárd dollárt (több mint 69 ezer milliárd forintot) különítettek el a világjárvány hatásait mérséklő helyreállítási alapon belül a fosszilis tüzelőanyag termelésére és felhasználására, szemben a 146 milliárd dollárral (több mint 43 ezer milliárd forinttal), amit a megújuló energiaforrásokra, az energiahatékonyságra és egyéb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívákra különítettek el.

„Ez a jelentés minden kétséget kizáróan megmutatja, hogy gyorsan csökkenteni kell a szén, az olaj és a gáz termelését és felhasználását, ha el akarjuk érni a párizsi klímaegyezmény céljait” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam