2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia 2030-ig 68 százalékkal akarja csökkenteni károsanyag-kibocsátását

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Street által közzétett pénteki nyilatkozatában közölte: Nagy-Britannia már az elmúlt tíz évben is gyorsabban csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, mint bármely hasonló fejlettségű gazdaság, és a 2030-ig meghirdetett új terv is gyorsabb csökkentést irányoz elő.

Nagy-Britannia a következő tíz évben 68 százalékkal akarja csökkenteni az 1990-ben mért szinthez képest az üvegházhatást okozó szennyező anyagok kibocsátását. A program az üvegházhatást okozó szennyező anyagok kibocsátásának nagyobb arányú csökkentését célozza, mint az eddigi tervek:

London a párizsi klímacsúcson született megállapodásban az 1990-es szinthez képest eredetileg 53 százalékos mérséklést vállalt 2030-ig.

A brit kormány a nagyszabású klímavédelmi program keretében 2030-tól be akarja szüntetni az új benzin- és dízelüzemű személyautók és furgonok, 2035-től a hibrid meghajtású autók értékesítését.

Fotó: shutterstock.com

goodbye szén!

A kormány meghirdetett célja, hogy a brit gazdaság 2050-re nettó semleges szén-dioxid-kibocsátóvá váljon. Ennek eléréséhez 2030-ra minden nagy-britanniai háztartásnak tengeri szélerőművek szolgáltatnák az energiát, amihez tíz éven belül 40 gigawattra, a jelenlegi szint négyszeresére kell emelni az ilyen erőművek energiatermelését.

London céljai között szerepel az is, hogy 2024-ben már ne működjön szénerőmű Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia világelsőségre törekszik a légkörből káros szennyezőanyagokat kivonó és tároló technológiák kidolgozásában is. A célkitűzés az, hogy e technológiákkal 2030-ra évi tízmillió tonna szén-dioxidot lehessen eltávolítani az atmoszférából.

A kormány mindezek megvalósítására költségvetési forrásokból 12 milliárd font (4800 milliárd forint) beruházást tervez a következő évtizedben, és a magánszektorból további 40 milliárd fontot kíván bevonni társfinanszírozás formájában.

Neked ajánljuk
Klímabarát település díjat kapott Szeged Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam