2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a régészeknek is feladhatja a leckét

Éghajlatkutatók előrejelzései szerint a jelenlegi felmelegedési trendek mellett az Európa legnagyobb hegységében található mintegy négyezer gleccser 95 százaléka el fog tűnni az évszázad végére. Nem kalkulált lehetőség az ürömben, hogy a visszahúzódó jég alatt páratlan régészeti anyag vár a kutatókra. Csakhogy a folyamat több szempontból is kihívás elé állítja az archeológusokat.

A folyamat túl gyors ahhoz, hogy mindent fel lehessen tárni – egyszerűen nincs elég humán erőforrás hozzá. Másrészt, a leletek sokszor tényleg csak a vakszerencsének köszönhetik azt, hogy végül értő kezek közé kerülnek, és megőrzik őket az utókor számára – idézi az AFP hírügynökség összeállításának megállapításait a Magyar Hang.

„Nagyon rövid időablak áll rendelkezésünkre, 20 éven belül minden ilyen régészeti anyag eltűnik, miután a jég visszahúzódik és elolvad”

– állítja az AFP-nek nyilatkozó Regula Gubler régész. A szakembereknek gyorsan kell tehát cselekedniük, a jégből kikandikáló szerves anyag ugyanis, ha nem konzerválják időben, hamar lebomlik, elrothad, illetve elnyeli a vegetáció.

Régészeti kutatások Norvégia gleccserein Fotó: Klimapark2469/youtube.com

Gubler és csapata a berni Alpok Schnidejoch nevű hágójánál kutat. A 2756 méteres lelőhelyre 2003-ban bukkantak, először egy Kr. e. 3000 körülre keltezett nyírfakéreg tegezt találtak. A helyszín aztán igazi aranybányának bizonyult, az első két évben több mint négyszáz tárgy és objektum került elő. 

Mivel a régészek nem állhatnak ott minden olvadó gleccser mellett, ehelyett egyre inkább a túrázókra és másokra vannak utalva, hogy figyelmeztessék őket a előbukkanó leletekre.

Ezek a klímaváltozás következtében előkerülő anyagok közben képesek akár jelentősen megváltoztatni a tudományos elméleteket. Jó példa erre, hogy miközben harminc éve még úgy tartották, az őskori populáció ódzkodott a magas hegyvidéktől, mára a leletek ennek az ellenkezőjét látszanak igazolni. 

Neked ajánljuk
Az űrben végzett megfigyelések a földi klíma megértésében is segítenek A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk A természet megismerése szempontjából jól teljesített 2020 A háziállatok beoltása mellett érvelnek amerikai kutatók Joe Biden elektromosra cseréli a teljes szövetségi autóflottát
Tovább a forrásra: hang.hu
Vissza
Hírfolyam