2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Palkovics László: a tervek szerint halad a kitűzött energia- és klímapolitikai célok végrehajtása

A koronavírus-járvány ellenére a tervek szerint halad az erre az évre kitűzött energia- és klímapolitikai célok végrehajtása – mondta az innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában kedden.

Palkovics László felidézte, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervet az év elején hirdették meg. A terv elemei közé tartozik az illegális hulladéklerakók felszámolása, az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltása, a  gazdaság környezetbarát átalakítása, egy faültetési program elindítása, illetve azon cél teljesítése, hogy 2030-ra az előállított villamos energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

Palkovics László elmondta, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolása megkezdődött, erre a célra jövőre is biztosítanak majd pénzügyi forrást.

  • Kiemelte, hogy folyamatban van annak a jogszabályi környezetnek a kialakítása, amely szankcionálja a hulladék illegális lerakását, ezzel az újratermelődés megakadályozását szolgálva.
  • Felidézte, hogy az egyszer használatos műanyagok használatának megszüntetéséről szóló törvényt már elfogadta az Országgyűlés. Segítséget kaphatnak ugyanakkor azok a gyártó cégek, amelyeknek ez az intézkedés jelentősen érinti a termékportfólióját.
  • A környezetbarát technológia alkalmazásával kapcsolatban hangsúlyozta a „szennyező fizet” elvet. Azt szeretnék elérni, hogy a környezetterhelésért felelős vállalatok áttérjenek kevéssé szennyező technológiákra. A környezetbarát technológiák elterjesztése érdekében több pályázatot is meghirdettek.
  • A saját fogyasztásra történő megújuló energiatermelést a kis- és középvállalkozásoknál 2021–2022-ben összesen 32 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással ösztönzik.
  • A napenergia-kapacitások bővítését támogatások, illetve kedvező elszámolás segíti majd. 2021-től magánszemélyek esetében is lesz lehetőség vissza nem térítendő támogatások igénybevételére. 
  • Az elektromobilitás térnyerésének elősegítéséről szólva a miniszter kiemelte az elektromos gépjárművek és az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásának támogatását, valamint a zöld busz programot.
Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam