2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa első állatbarát „okosvárosának” címére pályázik az olaszországi Lucca

A település önkormányzata kutyasétáltatásra szánt útvonalakkal és állatterápiás programokkal akarja javítani lakóinak és azok háziállatainak jóllétét.

„Az állatok társadalmunk nélkülözhetetlen részei, ám mégis legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk őket várostervezéskor” – mondta Francesco Di Iacovo, a Pisai Egyetem professzora, az Ember-állat okosváros elnevezésű tervezet projektvezetője.

A tervek között szerepel kifejezetten kutyasétáltatásra szánt útvonalak, parkok kialakítása és egy olyan mobilalkalmazás, amely megmutatja, hol lehet megitatni a szomjas házikedvenceket.

Az állattartás segít csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát, valamint az elhízást, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, elsősorban a fokozott fizikai aktivitás miatt. Kutatások szerint továbbá a háziállatok nyugtató hatással bírnak, erre épülnek az állatasszisztált terápiák is. 

Di Iacovo szerint mindezek ellenére a városok gyakran csak higiéniai szempontból foglalkoznak az állatokkal, és kevés energiát fordítanak az ember-állat interakció támogatására. Luccában éppen ezért a tervek között szerepel a háziállatok bevitele az iskolákba és az idősgondozó intézményekbe oktatási és állatterápiás programokkal, valamint a velük való munkába járás és a tömegközlekedési eszközökön való szállításuk megkönnyítése.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam