2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az országokra lebontott vállalásokat hiányolja az uniós klímatervből az ITM

Magyarország nem megakadályozni akarja a 2030-as uniós klímavédelmi célok elfogadását, hanem biztos és észszerű szakpolitikai kereteket akar annak végrehajtásához – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás hangsúlyozta, a kormány egyetért az összeurópai szinten elérendő 55 százalékos kibocsátáscsökkentéssel. „De garanciát akarunk arra, hogy mindenki kiveszi a részét a munkából – ezért szeretnénk, hogy tagállamonként minimum 40 százalékot el kelljen érni 2030-ig.”

Hangsúlyozta: a közös célok nem érhetők el egyéni teljesítmény nélkül, márpedig a jelenlegi tervek nem rögzítenek semmit sem az egyes országok vonatkozásában. Az államtitkár kitért arra, hogy a legfontosabb dolgokat mindig az Európai Tanács határozta meg a tagállamok számára.

Ők azt akarják, hogy ez így is maradjon – ezért szeretnék, ha a klímacélok ügyében is ez a testület döntene.

Schanda Tamás közlése szerint azért nem akarnak egységes karbonárat, mert ez a magyar emberek érdeke. Az egységes karbonár bevezetése azt jelentené, hogy a magyar családokra eső költség annyi lenne, mint mondjuk a német családokra eső – miközben az utóbbiak jövedelme négyszerese a hazainak – sorolta.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország kimondottan jól teljesít a kibocsátáscsökkentés terén. Az 1990–2018 közötti teljesítményével a 8. legjobb a tagállamok rangsorában, Magyarország karbonlábnyoma uniós összevetésben is az egyik legalacsonyabb.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam