2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izrael vállalta a fosszilis üzemanyagok használatának megszüntetését 2050-ig

Izrael ígéretével a nyugati nemzetek többségéhez csatlakozott, de a nyilatkozatot nem kísérte a cél eléréséhez szükséges konkrét terv bemutatása, sem olyan jogszabályjavaslat, amely tiltaná a fosszilis üzemanyagok használatát.

„Izrael teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy 2050-ig sikeresen áttérjen a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára” – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton, a Nagy-Britanniában megrendezett klímavédelmi csúcstalálkozón közvetített beszédében.

A legtöbb ország 2050-et fogadta el a globális éghajlatváltozást gerjesztő fosszilis tüzelőanyagok, mint például a földgáz, az olaj és a szén használatának leállítására, de néhány állam, köztük Ausztria és Svédország, korábbi célidőpontot határozott meg.  

Eddig Izrael csak azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig villamos energiájának 30 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő.

A legtöbb nyugati országgal ellentétben Netanjahu nem kötelezte el magát a globális felmelegedéshez hozzájáruló károsanyag-kibocsájtás felszámolása iránt. Ez utóbbinak az eléréséhez vagy teljes egészében meg kell szüntetni az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást, vagy például erdősítéssel ellensúlyozni kell azt.

Szélpark a Golán-fennsíkon Fotó: shutterstock.com

A kibocsátás csökkentéséhez jelentős változtatásokra van szükség többek között a mezőgazdaságban és a hulladékkezelésben is.

Izrael már eddig is jelentős eredményeket ért el a szén felhasználásának csökkentésében, 2025-re, vagyis öt év múlva már egyáltalán nem nyer energiát szén elégetéséből, hacsak valamiféle energia-vészhelyzet nem kényszeríti erre.

Netanjahu szerint az elmúlt öt évben két százalékról 10 százalékra nőtt a napenergia-felhasználás, és a tervek szerint 2030-ra a bőven rendelkezésre álló megújuló napenergia adja majd Izrael teljes villamos energiájának több mint egyharmadát.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a napenergia terén folytatott együttműködés fontos része az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel folytatott új megállapodásoknak, s ezzel elősegíti a környezetvédelem mellett az arab–izraeli megbékélés ügyét is.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam