2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország a szigorúbb klímavédelmi célokat is teljesítené

Az új klímavédelmi célok a korábbi, negyvenszázalékos vállalásához képest hazánk esetében további 1000-1500 milliárd forinttal növelik a beruházási, befektetési igényeket – mondta el Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az uniós cél egységes, tehát közös, nettó 55 százalékos kötelezettségvállalásról egyezett meg a tanács. A konklúzióba viszont bekerült, hogy amikor a ­2030-as cél elérésének módjáról, részleteiről döntenek, több más szempont között a tagállamok korábbi erőfeszíté­seit is figyelembe kell venni – mondta el a Magyar Nemzetnek Kaderják Péter.

Hangsúlyos elem lett a szövegben, hogy az 55 százalékos cél elérését a leginkább költségkímélő módon kell elérni uniós szinten, de biztosítani kell, hogy a szolidaritás és a méltányosság elvei is érvényesüljenek, az unió senkit ne hagyjon hátra a karbonmentes gazdaságra való áttérésben.

A lengyel kormány különutas álláspontja nem változott: az ország nem vállalt kötelezettséget arra, hogy ­2050-re eléri a karbonsemlegességet, mivel egyéni tempóban kívánja átalakítani jelenleg szénalapú energiaiparát. Egyelőre tehát benne van a pakliban, hogy uniós szinten több országnak túl kell teljesítenie a szigorított célt is ahhoz, hogy Lengyelország lemaradását kompenzálni tudja – mondta el az államtitkár. 

Kaderják Péter szerint a megemelt célokkal járó extra költségekre döntő részben meglesz a fedezet, a teljesítésükhöz szükséges beruházások pedig tovább csökkentik az ország importkitettségét, erősítik a magyar energiaszuverenitást is.

Az EU-csúcson sikerült megállapodni a Next Generation EU-csomagról is, amelynek kiemelt célja a gazdaság újraindítása mellett a zöld- és digitális átállás. Magyarország is úgy tervez, hogy a sztenderd költségvetés és a Next Generation EU együttes forrásaiból legalább harminc százalékot klímacélokra kell fordítani. Kaderják Péter szerint az emelt célkitűzés is megvalósítható lesz Magyarország számára úgy, hogy a fejlesztések a gazdasági növekedést is élénkítik.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam