2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország a szigorúbb klímavédelmi célokat is teljesítené

Az új klímavédelmi célok a korábbi, negyvenszázalékos vállalásához képest hazánk esetében további 1000-1500 milliárd forinttal növelik a beruházási, befektetési igényeket – mondta el Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az uniós cél egységes, tehát közös, nettó 55 százalékos kötelezettségvállalásról egyezett meg a tanács. A konklúzióba viszont bekerült, hogy amikor a ­2030-as cél elérésének módjáról, részleteiről döntenek, több más szempont között a tagállamok korábbi erőfeszíté­seit is figyelembe kell venni – mondta el a Magyar Nemzetnek Kaderják Péter.

Hangsúlyos elem lett a szövegben, hogy az 55 százalékos cél elérését a leginkább költségkímélő módon kell elérni uniós szinten, de biztosítani kell, hogy a szolidaritás és a méltányosság elvei is érvényesüljenek, az unió senkit ne hagyjon hátra a karbonmentes gazdaságra való áttérésben.

A lengyel kormány különutas álláspontja nem változott: az ország nem vállalt kötelezettséget arra, hogy ­2050-re eléri a karbonsemlegességet, mivel egyéni tempóban kívánja átalakítani jelenleg szénalapú energiaiparát. Egyelőre tehát benne van a pakliban, hogy uniós szinten több országnak túl kell teljesítenie a szigorított célt is ahhoz, hogy Lengyelország lemaradását kompenzálni tudja – mondta el az államtitkár. 

Kaderják Péter szerint a megemelt célokkal járó extra költségekre döntő részben meglesz a fedezet, a teljesítésükhöz szükséges beruházások pedig tovább csökkentik az ország importkitettségét, erősítik a magyar energiaszuverenitást is.

Az EU-csúcson sikerült megállapodni a Next Generation EU-csomagról is, amelynek kiemelt célja a gazdaság újraindítása mellett a zöld- és digitális átállás. Magyarország is úgy tervez, hogy a sztenderd költségvetés és a Next Generation EU együttes forrásaiból legalább harminc százalékot klímacélokra kell fordítani. Kaderják Péter szerint az emelt célkitűzés is megvalósítható lesz Magyarország számára úgy, hogy a fejlesztések a gazdasági növekedést is élénkítik.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam