2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus hatására drasztikusan csökkent a kibocsátás, de nem sokkal kerültünk közelebb a klímakrízis megoldásához

A járvány miatt bekövetkezett 7 százalékos visszaesés mindössze arra elég, hogy 0,01 Celsius-fokkal csökkentse a globális felmelegedést 2050-ig – írja az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) éves jelentésében Inger Andersen, a UNEP ügyvezetője.

A UNEP évente kiadott Emissions Gap Reportjai azt vizsgálják, hogy mekkora a különbség a valós szén-dioxid-kibocsátás és a párizsi egyezményben tett vállalásokhoz köthető, beütemezett emissziós célok között – ísmertette a Qubit.

A 2019-es jelentés arról szólt, hogy nem is rés, hanem már szakadék van az üvegházgáz-kibocsátás valós és kívánatos értékei között, olyannyira, hogy nagyjából el is buktuk a klímaváltozás elleni harcot, de a párizsi egyezményben vállalt legfeljebb másfél, illetve két Celsius-fokos felmelegedést biztosan.

Andersen már az előszóban megállapítja: a 2020-as leállás és gazdasági visszaesés ellenére az évszázad végére 3,2 Celsius-fokos felmelegedés várható az iparosodás előtti időszakhoz képest, pontosan annyi, amennyit a tavalyi jelentés vetített előre –még akkor is, ha az összes nemzeti klímavállalás teljesül.

A párizsi egyezményben vállalt erőfeszítéseket nagyjából meg kellene háromszorozni ahhoz, hogy a felmelegedés a 2 Celsius-fokos határon belül maradjon. A jelentés megállapítja, hogy ha a járvány után zöld újjáépítésben egyeznének meg a nemzetközi közösségek, azzal akár negyedével is csökkenteni lehetne 2030-ig az üvegházgázok kibocsátását, és ez már közelebb vinne legalább a 2 Celsius-fokos célhoz. Ám a jelentés szerzői szerint a zöld újjáépítés lehetőségével eddig vajmi kevesen éltek.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam