2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat a klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukkal érdemelték ki.

Chile Külügyminisztériuma az évforduló alkalmából alapított díjjal a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretné elismerni – írja a Földgömb Alapítvány közleménye alapján a Telex.

Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot az Atacama-sivatagban, a legmagasabb szunnyadó tűzhányón.

A kutatók a felszín alatti örök fagy változásának dinamikáját, fogyását monitorozzák az elmúlt tíz év alatt összegyűlt milliónyi adat segítségével.

A kutatók immár egész Chilére kiterjesztve építik klímamonitoring-hálózatukat PermaChile+ néven az Atacama-sivatagtól Patagóniáig. Az eredmények fontosak a helyi közösségeknek, mivel a Föld legszárazabb területén e fagyott óriások jelentik a vízbázist az alacsonyabban fekvő települések számára. Az elmúlt évtizedben a magyar kutatók által az 5000 méter felett mért hőmérséklet-emelkedés igen jelentős: átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot.

Nagy Balázs geográfus és Heiling Zsolt terepi mérnök egy 2016-os sajtótájékoztatón Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi
Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam