2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat a klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukkal érdemelték ki.

Chile Külügyminisztériuma az évforduló alkalmából alapított díjjal a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretné elismerni – írja a Földgömb Alapítvány közleménye alapján a Telex.

Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot az Atacama-sivatagban, a legmagasabb szunnyadó tűzhányón.

A kutatók a felszín alatti örök fagy változásának dinamikáját, fogyását monitorozzák az elmúlt tíz év alatt összegyűlt milliónyi adat segítségével.

A kutatók immár egész Chilére kiterjesztve építik klímamonitoring-hálózatukat PermaChile+ néven az Atacama-sivatagtól Patagóniáig. Az eredmények fontosak a helyi közösségeknek, mivel a Föld legszárazabb területén e fagyott óriások jelentik a vízbázist az alacsonyabban fekvő települések számára. Az elmúlt évtizedben a magyar kutatók által az 5000 méter felett mért hőmérséklet-emelkedés igen jelentős: átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot.

Nagy Balázs geográfus és Heiling Zsolt terepi mérnök egy 2016-os sajtótájékoztatón Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi
Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam