2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetnek és a klímaszorongásnak is jót tesznek az ökokörök

Sorra alakulnak Fejér megyében is a települési ökokörök, amelyek lényege, hogy összefogják a környezettudatosan gondolkodókat, segítve őket a mindennapokban.

A cél, hogy mindenki megoszthassa a tapasztalatát abban, amit eddig elért – mondta el a FEOL-nak Tóthné Balázs Kata, a Sárrét ökokör megalapítója.

A pedagógus jelenleg otthon van a kisgyerekeivel. Korábban is figyelemmel kísérte a környezettudatossággal kapcsolatos trendeket, és a józan ész határait követve építette be őket a mindennapokba. Első gyermeke születése azonban egybeesett a klímaváltozással kapcsolatos riasztó hírek felerősödésével, ezért úgy döntött, a szorongás és a depresszió helyett a közösség és a beszélgetés útját választja. Eljutott a Tudatos Vásárlók Egyesületének képzésére, és felkészült az ökokör vezetésére.

A szép ebben az egészben az, vallja, hogy minden témát érintenek, ami a mindennapi élettel kapcsolatos: a fürdőszobától kezdve a konyhán keresztül a családi kassza beosztásáig.

A közösségi oldalon is megtalálható Sárrét ökokörben alkalmanként 5-10 fő vesz részt, s meghatározott témánként haladnak. Első alkalommal mindenkinek ki kell tűzni egy konkrét célt – például hogy amikor kitolja hetente a kukát, az csak félig legyen. Vagy felére csökkenteni a háztartási költségeket, vagy hogy nem dob ki annyi ételt, mint korábban. Beszélgetnek arról is, ki hol tart ezekkel a célkitűzésekkel.

„Kapukat nyitogatunk, és tippeket, elveket osztunk meg, hogy mindenki elindulhasson úgy, ahogy neki jó. Nekem az tetszik az egészben, hogy a döntés mindenkinek a saját kezében van. Nem olyan tudást adunk, amit kötelező betartani, hanem ami közösséget teremt” – fogalmaz Kata. De nem úgy kell elképzelni ezeket az ökoköröket, hogy a résztvevők hallgatják a csoportvezető előadását: mindenki mesélhet arról, amiben jó – ki a konyhában, más a divatban. Kata moderátor, segítő, és mindenki hozzáteszi a maga tapasztalatát.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: feol.hu
Vissza
Hírfolyam