2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alkalmazkodás érdekében további erőfeszítéseket sürget az Európai Parlament

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön megszavazott állásfoglalásukban annak fontosságát hangsúlyozták, hogy az európai uniós tagországokban tegyenek további lépéseket az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.

Az uniós képviselő-testület tagjai a brüsszeli plenáris ülésen arról alkottak véleményt, hogy mit tartalmazzon a témáról az Európai Bizottság által jövőre bemutatandó stratégia.

Az EP szerint az új stratégiának kötelező és számszerűsíthető célokat kell tartalmaznia mind uniós, mind tagállami szinten annak biztosítása érdekében, hogy a tagországok közelebb kerüljenek a párizsi megállapodásban szereplő alkalmazkodási célok teljesítéséhez.

Mivel az éghajlatváltozás káros hatásai aránytalanul érintenek egyes régiókat, valamint a szegény és hátrányos helyzetű csoportokat, az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az EU-nak tömeges vándorlásokra kell felkészülnie, továbbá a klímaváltozás következményei által veszélyeztetett lakosság emberi jogait védeni kell.

Aszály sújtotta folyó Spanyolországban (2017) Fotó: shutterstock.com

Az állásfoglalás sürgeti a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki megelőző jellegű, illetve gyors reagálást lehetővé tevő terveket az éghajlati katasztrófák – kánikulák, áradások és aszályok – vonatkozásában, és ezek segítsék elő a határokon átnyúló fellépést és a katasztrófa sújtotta országok támogatását.

Mivel az éghajlatváltozás felelős a biológiai sokszínűség csökkenéséért, az állásfoglalás szerint az ezt megállítani kívánó intézkedéseket szorosan össze kell hangolni.

A képviselők emellett a globális, uniós, nemzeti és regionális szintű finanszírozás növelését szorgalmazzák, valamint sürgetik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos állami és magánberuházásokat, de felhívják a figyelmet arra is, hogy csak az ellenálló infrastruktúrák kapjanak uniós támogatást.

Neked ajánljuk
A tengerszint alakulása a vulkánok működését is befolyásolja Egy melegedő klímára még erőteljesebben hathatnak a vulkánok Országokat népteleníthet el a klímaváltozás Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam