2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elfelejthetjük a szemetes vasutat?

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV-csoport az év végéig egy összehangolt akcióban gondoskodik a legforgalmasabb szakaszok ellenőrzéséről és az illegálisan lerakott hulladék felszámolásáról a kormány Tisztítsuk meg az országot! projektjében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A közlemény idézte Boros Anitát, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát, aki elmondta, a Tisztítsuk meg az országot! projekt egy Európában egyedülálló akció, amelyben az állami vállalatokon kívül az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság közreműködésére is számítanak. 

Az ünnepek közeledtével több csomagolási hulladék keletkezik a háztartásokban. Boros Anita szerint célszerű előre megtervezni az ünnepet: „Mielőtt az előkészületeknek nekilátunk, nézzük meg, mit használtunk tavaly vagy azelőtt, hiszen már azzal is rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg, ha valamiből, ami rendelkezésünkre áll, nem vásárolunk újat.” Emellett szorgalmazta a csomagolási hulladék szelektív gyűjtését is.

Az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége is megnő ebben az időszakban, 

ezért a legforgalmasabb állami kezelésű útvonalakon, pihenőhelyeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a pályaudvarokon, a szennyezett pályaszakaszok mellett pedig a MÁV-csoport munkatársai átfogó hulladékeltávolítási akciót szerveznek.

Boros Anita mindenkit arra kért, hogy segítse a munkát végző szakembereket, és csak a megengedett helyen és módon dobja ki a hulladékot. A közutas és vasutas munkatársak ugyanis olyanok után takarítanak, akik nem tisztelik mások szabálykövető magatartását, a környezetünket – mondta.

Januártól az illegális szemetelés nagyon sokba kerül majd, hiszen azonnali, helyben kiszabható pénzbírság jár a lerakott hulladék legkisebb mennyiségéért, sőt bizonyos mennyiség fölött büntetőeljárás is kezdeményezhető lesz.

Az államtitkár hangsúlyozta, az ITM pályázati konstrukcióit is meghosszabbították, így továbbra is várják a civil és a gazdálkodó szervezetek, az egyházi jogi személyek pályázatait 2021. január 31-ig, a részletek az ifka.hu oldalon olvashatók.

Neked ajánljuk
Így veszik el a kedvét az illegális szemetelőknek egy román faluban Románia felveszi a harcot a „szemétmaffiával” A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam