2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üres ígéretekkel és szolidaritás nélkül nem lehet megállítani a felmelegedést

„Sok, az Éghajlati Ambíció Csúcstalálkozón részt vevő ország figyelmen kívül hagyta az »ambíció« részt, és nyilvánvalóan még mindig híján van a morális bátorságnak, hogy fellépjen a fosszilis tüzelőanyag-iparral szemben” – értékelte Jennifer Morgan, a Greenpeace nemzetközi ügyvezető igazgatója a párizsi klímaegyezmény aláírásának ötödik évfordulóján tartott virtuális konferenciáján hallottakat.

A hatórás online rendezvényen 45 ország vállalt 2030-ig az öt évvel ezelőttinél szigorúbb kibocsátáscsökkentési célokat – amit azonban beárnyékol, hogy sok ország a 2015-ös vállalásait sem tartja be. Ugyanakkor miközben a szegény országok sokszor ambiciózusabb klímavédelmi terveket és intézkedéseket mutatnak fel, mint a gazdag, iparosodott országok, ezek megvalósításához nem kapják meg a megfelelő nemzetközi segítséget – mutat rá a az Éghajlati Ambíció Csúcstalálkozón elhangzottakat ismertető cikkében a Mérce.

Alok Sharma brit üzlet-, energia- és iparminiszter, az ENSZ 2021-es klímakonferenciájának elnökjelöltje

felszólította a gazdag országokat, hogy – korábbi vállalásaiknak megfelelően – 2020-tól évi százmilliárd dollárral támogassák a szegény országokat a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A miniszter ezt már csak annak fényében sem látja túlzásnak, hogy a Covid-mentőcsomagokban az országok ennél jóval komolyabb összegeket is megmozgatnak.

Yamide Dagnet, az Erőforrás Világintézet klímatárgyalásokért felelős igazgatója elmondta: „kevés kivételtől eltekintve még mindig várjuk, hogy a fejlett országok betartsák a pénzügyi vállalásaikat. Ezen a csúcstalálkozón folyamatosan azt láttuk, hogy a sérülékeny országok vezetnek a dekarbonizációban és gazdaságuk ellenállóbbá tételében. Támogatásra van szükségük. Most el kell kezdeniük befektetéseknek áramolni feléjük.”

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam