2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzeti összefogást szorgalmazott a klímaváltozás elleni küzdelemben Joe Biden 

A megválasztott amerikai elnök szombaton a delaware-i Wilmingtonban bemutatta leendő kormányának környezet- és klímavédelmi feladatokra jelölt tisztségviselőit.

„Válságban vagyunk” – mondta Biden, aki szerint a nemzetnek ugyanúgy össze kell fognia az éghajlatváltozás ellen, ahogy a koronavírus-járvány leküzdésében teszi. „Nincs vesztegetni való időnk. Azonnal munkához kell látnunk” – figyelmeztetett.

Biden elnöksége egyik kiemelt céljának nevezte az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, és ambiciózus terveket ismertetett.

Többek között épületek millióit akarja energetikailag felújítani országszerte, illetve ígérete értelmében mindent megtesz majd azért, hogy az amerikai villamosenergia-termelés 2035-re a CO2-kibocsátástól mentessé váljon.

Biden kilátásba helyezte az elektromos mobilitás bővítését is. Tervei szerint ezek a projektek új munkahelyek tömegét teremtik majd meg az USA-ban. Ez lényeges irányváltás Donald Trump hivatalban lévő elnökhöz képest, aki többször kétségbe vonta, hogy a klímaváltozás egyáltalán létezik-e, s ha igen, azt az emberek okozzák-e. 

Biden január 20-án tesz esküt új amerikai elnökként, miután a demokrata párt jelöltjeként a november 3-i választásokon legyőzte a hivatalban lévő republikánus elnököt Fotó: shutterstock.com

Környezet- és klímavédelmi csapatát bemutatva, Biden ismét hangsúlyozta:

nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöljön kormányzatába.

Biden és Kamala Harris leendő alelnök átmeneti stábja már csütörtökön bejelentette, hogy a megválasztott elnök Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelöli leendő belügyminiszterének. Az amerikai kormánystruktúrában a belügyi tárca felel a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért, a természetvédelmi területek felügyeletéért és az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért.

Közleményükben megnevezték klímaügyi csapatuk további tagjait is: eszerint Jennifer Granholm volt michigani kormányzót jelölik energiaügyi miniszternek, az afroamerikai Michael Regant a környezetvédelmi hivatal, az EPA vezetőjének, Brenda Malloryt a Környezetminőségi Tanács elnökének, Gina McCarthyt nemzeti klímaügyi tanácsadónak, Ali Zaidit pedig helyettes klímaügyi tanácsadónak.

Neked ajánljuk
Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk Joe Biden hozhatja el az atomenergia reneszánszát? Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam