2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldszámmal a füstös levegő ellen

Budaörs Város Önkormányzata felvilágosító kampányt folytat a légszennyezés csökkentésére. Ingyenes zöldszámot indít, ahol a kirívóan nagy légszennyezéssel járó eseteket éjjel-nappal lehet jelenteni.

Budaörs Város Önkormányzata bejelentette, hogy a légszennyezés csökkentése érdekében felvilágosító kampányt indít. Ennek keretében egy hónapos próbaidőszakra ingyenes zöldszámot indít, ahol a kirívóan nagy légszennyezéssel járó eseteket éjjel-nappal bejelentheti a lakosság.

A bejelentés után a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai kimennek a helyszínre, dokumentálják az esetet, és továbbítják az ügyben hatósági jogkörrel rendelkező járási hivatal felé.

Az intézkedést üdvözli a Levegő Munkacsoport és a vele szorosan együttműködő budaörsi „Ne fűts hulladékkal!” mozgalom, amelynek meghatározó szerepe volt a siker elérésében. Lakossági fórumokat szerveztek, petíciót indítottak, rendszeresen tárgyaltak az önkormányzat és más hatóságok illetékeseivel.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta: „Tapasztalataink és felméréseink szerint a hulladékkal fűtés okozta légszennyezés döntő oka az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség, ezért sokszor indokolt a hatósági fellépés. Azoknak pedig, akik rászorulnak, fűtési támogatást kell adni. A jogsértő magatartás, a mások egészségének veszélyeztetése semmilyen indokkal nem fogadható el.”

A mozgalom az önkormányzat hozzájárulásával szállópor-mérő készülékeket helyezett el három óvodánál és egy bölcsődénél, így mindenki követheti, milyen a levegő minősége Budaörsön.

Neked ajánljuk
Ideje, hogy a kukorica minden porcikája hasznosuljon? A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam